Vad händer under demokratiprotesterna i Hongkong?
Prodemokratiska demonstranter samlas nära regeringens högkvarter i Hongkong den 29 september, 2014. Hongkongpolisen sade att de satte in tårgas '87 gånger " i sammandrabbningar med prodemokratiska demonstranter den 28 september när de försvarade sin kontroversiella användning av våld mot folkmassor i den annars så stabila staden. (Foto: Anthony Wallace/AFP/ Getty Images)


Sedan tidigt på morgonen den 28 september, när arrangörerna av Occupy Central With Love and Peace meddelade startskottet för demokratirörelsen, har tiotusentals Hongkongbor anslutit sig till den fredliga protesten, trots polisens användning av tårgas och pepparsprej.

Nyheter från Hongkong den 29 september

Hongkongs regering meddelade att den återkallade polisen vid tolvtiden på dagen den 29 september, medan tiotusentals medborgare fortsatte att protestera. Protesterna spred sig från det centrala affärsdistriktet till norra och västra Hongkong.

Gripande av demonstranter

Fram tills måndagen hade polisen gripit 89 demonstranter, 70 män och 19 kvinnor i åldrarna 16 till 66, anklagade för att olagligt ha gått in i regeringsbyggnader, upplopp, störande av ordningen, angrepp mot polisen, och störande av polisens arbete, enligt Hongkongmedia.

Skolor stänger

På grund av att vägar och trafik stoppats till följd av protesterna, meddelade Hongkongs utbildningskontor att undervisningen ställdes in under en dag i K-12-skolor i Wanchai i norra Hongkong och i de centrala och västra distrikten.

Börsen faller

Den 29 september sjönk Hongkongs Hang Seng-index (Hongkongs aktieindex) med 1,9 procent, och Hongkongdollarn hade sin brantaste nedgång på 18 månader.

De Londonbaserade bankerna HSBC och Standard Chartered har tvingats stänga bankkontor i Hongkong eftersom de politiska oroligheterna i området påverkar finansmarknaderna.

Den kinesiska nationens flagga hissas upp och ned

 
På morgonen den 29 september gjordes ett sällsynt misstag när den kinesiska nationens flagga skulle hissas vid Amiralitetscentret. Flaggan hissades upp och ner, något som gjorde Hongkongs demonstranter upprymda. Åskådarna applåderade och visslade. Hissandet av en flagga upp och ner är traditionellt en nödsignal eller ett sätt att protestera.

Amiralitetscentret ligger mittemot Hongkongs regeringshögkvarter där över 60 000 Hongkongbor samlades på söndagen för att stödja de protesterande studenterna. Demonstranter som stod på gångbron nära Amiralitetscentret hördes ropa "Ned med det kinesiska kommunistpartiet. Avgå [Hongkongs högste ledare] Leung Chun-ying."

Kinesiska nationaldagens fyrverkerier inställda

På grund av Occupy Central-protesterna har den kinesiska nationaldagens fyrverkeri, som var planerat till klockan 20.00 den 1 oktober vid Victoriahamnen, blivit inställt, enligt ett meddelande från fritids- och kulturdepartementet på måndagen.

Enligt meddelandet kan de viktigaste vägarna som leder till platser som är lämpliga för att beskåda fyrverkeriet fortfarande vara allvarligt påverkade av protesten, och beslutet fattas med hänsyn till kollektivtrafiken och den allmänna säkerheten.

Amerikansk petition för att hindra våld

I USA lades det upp en petition på Vita husets webbsida ’We the People’, där man vädjade till president Barack Obama att pressa Kina till att tillåta demokratiska val i Hongkong och förhindra en andra Himmelska fridens torg-massaker. Den 4 juni 1989 dödades tusentals studenter som protesterade för demokrati på Himmelska fridens torg i Peking av regimens trupper.

Fram tills klockan 18.00 den 29 september hade över 191 000 personer skrivit under petitionen.

Hongkongkändisar stöder Occupy Central

Flera Hongkongkändisar har uttalat sig offentligt till stöd för demokratirörelsen och fördömer regeringens våldsamma förtryck av fredliga demonstranter.

Till exempel skrev sångerskan Denise Ho Wan-See i en artikel publicerad på Apple Daily: "Kravallpolis har fortsatt att kasta den ena tårgaspatronen efter den andra på medborgarna i Hongkong. Jag kommer inte ihåg hur många gånger jag har torkat mina tårar. Detta är inte det Hongkong vi var vana vid när vi växte upp."

"Att behandla fredliga och rationella medborgare som en mobb och kasta alla dessa tårgaspatroner in bland obeväpnade människor i total brist på respekt för människors säkerhet", skrev hon. "Jag vill kämpa sida vid sida med alla. Kämpa, Hongkongbor!

Den taiwanesiske regissören Giddens Ko uppdaterade sin Facebook-bild med ett foto av honom själv med kalt huvud, för att visa sin oro över vad som händer i Hongkong och hans stöd för "Occupy Central", och lockade över 10 000 gillanden på sex timmar. De tre initiativtagarna till Hongkongs Occupy Central-rörelse och 40 andra rakade sina huvuden den 9 september för att uttrycka sin beslutsamhet att kämpa för allmän rösträtt.

Research av Frank Fang.