Vad hände med Kievs herrelösa hundar
Innan Ukraina stod som värd för fotbolls-EM 2012 fanns mellan 20 000 och 200 000 herrelösa hundar i Kiev men nu finns det bara ungefär 2000 kvar. Djurskyddsorganisationer är oroliga för hur man gick till väga för att minska antalet hundar så drastiskt. (Foto: Yuriy Petyuk/The Epoch Times)


När Ukraina var värd för fotbolls-EM kom strålkastarljuset att falla på flera problem i landet. Inte minst det stora antalet herrelösa hundar som finns i städerna.

Det finns ingen officiell information om hur många herrelösa hundar det finns i Kiev, men innan 2012 gissade olika experter på någonstans mellan 20 000 och 200 000 djur. Oavsett det faktiska antalet har herrelösa hundar varit en långvarig fråga både i huvudstaden och resten av landet.

Det finns bara fyra hundhem för herrelösa hundar i Kiev. Varje hundhem rymmer cirka 1500 djur, och alla är fullbelagda.

I åratal har kommunerna ignorerat problemet. Men månaderna före EM 2012 försökte de snabbt lösa frågan – och gjorde det också.

Idag finns betydligt färre hundar i staden och problemet har egentligen nästan försvunnit.

Den ukrainska regeringen och flera kommuner, bland annat Kiev, går verkligen i rätt riktning för att lösa problemet, säger Jennie Rudd, kampanjchef för Naturewatch, en ideell djurskyddsorganisation.

Men den stora frågan är hur Kiev löste det långvariga problemet när de tidigare misslyckats i flera år.

– Det är viktigt att notera att oavsett strategi måste det vara ett långsiktigt projekt. Det finns ingen snabb lösning på problemet med herrelösa hundar om det ska lösas på ett humant sätt, säger Rudd.

År 2006 antog Ukraina en lag som förbjuder dödandet av herrelösa djur. Ett program för att kontrollera antalet herrelösa hundar har sedan utvecklas där man fångar in och kastrerar hundarna som sedan släpps ut igen.

Svetlana Vasilyeva, biträdande chef för stadens center för identifikation av djur, (Animal Identification Centre), säger att cirka 11 000 herrelösa hundar har kastrerats sedan 2007.

Asia Serpinskaya, chef för ett hundhem i en av Kievs förorter säger att nu har situationen plötsligt förändrats en hel del.

– Det finns bara 2 000 herrelösa hundar kvar i Kiev, säger Serpinskaya. Det fanns minst 30 000 innan EM 2012 började.

Samtidigt är hon inte glad över vad hon hört om metoderna som använts.

– Kommunala hundhem fångar hundarna på gatan, håller dem i förvar i några dagar och sedan dödas dessa hundar på ett sätt som inte är humant. Det finns också människor som inte gillar hundar. De dödar och förgiftar också hundar och är dessutom stolta över det och lägger ut information om detta på webbsidor för hundjägare. Det är fruktansvärt, säger Serpinskaya.

Döda hundar kan inte berätta hur de behandlades och dödades, säger hon.

I Sverige finns det flera organisationer som har engagerat sig i att hjälpa herrelösa hundar från många olika länder och ge dem ett nytt liv som familjehundar.

De samarbetar med hundhem i de olika länderna både med adoptioner och andra frågor som att få till en ändrad lagstiftning för att skydda hundarna. Kraven för att få adoptera en hund är mycket stora och man är noga med att hund och ägare passar för varandra. Hundarna är kastrerade, vaccinerade, avmaskade, avlusade och veterinärbesiktigade innan de anländer till Sverige.

Översatt från engelska.