Vad göra med all squash?
Squash kan växa sig riktigt stor, men det går att laga goda rätter även av de fullvuxna exemplaren. (Foto: Henrik Bengtsson)


Det är något skumt med squash, ena dagen ser du bara början till en frukt i den stora gula blombasen och när du tittar nästa gång upptäcker du en squash stor som en miniubåt. Jag tror att de växer på natten när ingen ser.

Denna sommar verkar vi få en rekordskörd av squash. Jag gissar att värmen och regnet bidragit till detta. Vi har bara ett fåtal plantor och har varken gödslat eller jordförbättrat, bara täckt med lite grovkompost för att hålla ogräset borta. Nästan varje dag senaste veckan har min man klivit in i köket med en grönsak stor nog att föda en hel armé. ”Det kommer mera” säger han mig.

Så vad gör man av överflödet av squash när släkt och vänner inte vill ha mer? Ja det finns panerad squash och omelett, fyllda båtar och naturligtvis muffins och bröd som går bra att frysa. Det fina med squashbröd är att de flesta människor accepterar det eftersom det inte liknar den grönsak den kommer ifrån.

Ett av mina favoritsätt att ta hand om squash är att skiva den tunt och sedan salt den. Om jag ska servera den rå plockar jag den medan den är liten – om jag hinner skörda en i den storleken. Den mjukt gräddiga konsistensen hos en nyplockad squash är härlig.

Ett annat sätt jag gillar är att steka den, trots att man kanske inte vill göra detta till en vana om man räknar kalorier. Jag minns att när mina föräldrar hade trädgård lät min far dem alltid växa sig enorma. Min mor skar då rundlar, panerade dem i mjöl och vändstekte dem sedan försiktigt gyllenbruna i olivolja. Vi åt dem som de var med riven ost på. Jag tyckte också om att toppa dem med lite tomatsås och rispilaff och äta med en färsk sallad till.

Du kanske tycker den förvuxna squashen har hårdare skal och kärnor än de mindre. Ta då bara ur kärnorna och skala den innan tillagningen. Skalad eller urgröpt är den också utmärkt att koka i tomatsås. Följande recept är lätt att göra i stora satser och är god både kall och varm. Du kan tillsätta någon slags färs för en matigare rätt.

Recept:

2 tsk olivolja
1 stor lök delad i halvor och sedan tunnt skivad
2 krossade vitlöksklyftor
½ kilo färs (valfritt)
1 burk hela tomater (dela dem)
1 burk krossade tomater
1 kg squash skurna i grova 2,5 cm stora bitar
3 tsk färsk hackad basilika
1 tsk färsk hackad oregano
½ tsk mald kanel
Smaka av med salt och peppar
1 paket änglahårspasta, gärna fullkorn
Färskriven pamesanost

Koka i en tjockbottnad kastrull på medelvärme, stek lök och vitlök tills de är mjuka (om du använder köttfärs steks de tillsammans tills det är välstekt).

Tillsätt båda bukarna med tomat och koka, tillsätt squash, koka i en kvart, rör om då och då, tillsätt örterna och kanelen. Sänk värmen och låt puttra i 20-30 min tills squashen är halvt genomskinlig och såsen har reducerat något. Stäng av värmen och låt grytan dra under tiden du kokar pastan. Servera såsen över pastan toppad med parmesan. Gott färskt italienskt eller franskt bröd eller är gott till.

Njut av din squash – grönsaker är bra för dig och vad kan vara bättre än färsk egenhändigt plockad, direkt från egen trädgård.

Läs gärna engelsk version.