Vaccin mot svininfluensa – tveksam lösning?
Läkemedelsbolagen har fått en friskrivning från alla eventuella biverkningar och skador orsakade av svininfluensans vaccin. (Foto: Tim Sloan/AFP)


En hypotes säger att svininfluensan föregås av inflammationer men genom att äta rätt mat och ta D-vitamin i förebyggande syfte kan vi hjälpa kroppen att hantera sjukdomar. Vaccinet å sin sida hinner inte testas färdigt, och har dessutom ingredienser som kan komma att motarbeta kroppen, uppger läkare.

Vaccinet mot A(H1N1) hinner inte testas fullt ut före användning, skrev Stig Bengmark i Dagens Medicin den 14 augusti. Stig Bengmark forskar kring faktorer som påverkar immunsystem och hälsa vid University of London.

Bengmark menar att vissa personer kommer att drabbas hårdare av svininfluensan och en trolig förklaring till det är att immunsystemets funktion är nedsatt. Hypotesen är att före influensan kommer en inflammation i flera av kroppens organ.

D-vitamin har en anti-inflammatorisk effekt, trots det har bara en liten studie genomförts på D-vitaminets effekt vid influensa. Stig Bengmark nämner i sin artikel en hälsoekonomisk studie (Gant et al 2009) som föreslår en allmän profylax av D-vitamin inom EU.

Att ta D-vitamin i förebyggande syfte skulle minska sjukdomsbördan med 18 procent inom EU vilket indirekt och direkt skulle spara uppemot 187 miljarder euro, säger studien.

Enligt Bengmark kan man komplettera med andra åtgärder också. Tusentals växter innehåller till exempel rikligt med anti-inflammatoriska substanser, exempelvis gurkmeja. Man kan öka intaget av växtbaserad föda och äta mindre av livsmedel som i princip ger inflammatoriska effekter i kroppen, till exempel mejerivaror, bröd, fläsk och coladrycker.

Björn Hammarskjöld, biokemist och barnläkare, skrev att vi bör äta rätt sorts mat för att hjälpa kroppen att hantera sjukdomar, i en artikel på internetsajten Newsmill den 31 augusti.

Han tittade på vaccinets innehållsförteckning och såg att vaccinet innehåller kvicksilver, (tiomersal) som är ett giftigt ämne som används som konserveringsmedel i vaccinet. Det som fick honom att reagera var dock att även skvalen (squalen på engelska; ett ämne som tas från hajleverolja) ingår. Skvalen är en så kallad adjuvant som förstärker vaccinets effekt genom att öka kroppens antikroppsproduktion mot vaccinet och därmed skydda bättre.

Skvalen är ett kolväte och antioxidant som finns i människans hjärna och nervsystem där den fyller viktiga funktioner. Skvalen som finns i bland annat oliver och hajlever anses även vara ett bra antioxidantionsmedel – om vi äter det.

Om vi däremot injicerar skvalen bildas antikroppar mot ämnet och, skriver Björn Hammarskjöld, ”Det innebär att vi får ett immunförsvar som vill förstöra skvalen som finns normalt i våra cellmembraner. Det kan vara skadligt om vi har antikroppar mot våra egna cellmembraner.”

Hammarskjöld avslutar sin artikel med att han nu förstår varför läkemedelsbolagen fått en friskrivning från alla eventuella biverkningar och skador orsakade av svininfluensans vaccin.

Fakta om D-vitamin

D-vitamin bör användas enligt rekommendationer. Eftersom det är fettlösligt lagras det i kroppen om man får i sig ett överskott.

Vitaminet bildas i huden när den belyses av solljus (solarium duger inte). Det krävs inte mycket UV-strålning för att kroppen ska få tillräckligt med D-vitamin. För en ljushyad person räcker 10-15 minuter i sommarsol på ansikte och armar för att täcka dagsbehovet.

I den svenska kosten är fet fisk och vitaminerat margarin de viktigaste källorna. Annars är det relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin. Vanlig mjölk innehåller inte mycket D-vitamin, men lättmjölken är berikad och kan därför ge ett litet tillskott.

Överdosering av D-vitamin kan ge illamående, sämre matlust och förkalkning av vävnaderna, framförallt njurar och lungor. D-vitaminbrist kan leda till många olika sjukdomar. Den vanligaste är benskörhet.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, www.doktorn.com och www.kostdoktorna.se

Officella sidor med information om vaccinering:

www.socialstyrelsen.se, www. krisinformation.se, www.lakemedelsverket.se, www.emea.europa.eu