Utvecklar glasögonfri 3D-teknik


Hologram som utvecklats av ett team på University of Arizona skulle kunna resultera i en 3D-projektion som inte kräver att betraktaren har glasögon eller andra hjälpmedel, meddelade universitet nyligen i ett pressmeddelande.

Teamet, som leds av universitetets professor i optisk vetenskap, Nasser Peyghambarian, sade att hologram, likt dem som projiceras av R2D2 i Star Wars, snart kommer att bli verklighet. Peyghambarian sade att teknologin, som kallas ” holographic telepresence” kommer att kunna visa bilder och video i 3D med hög upplösning.

– Holographic telepresence innebär att vi kan spela in en tredimensionell bild på en plats och visa den på en annan plats, i realtid, var som helst i världen, sade Peyghambarian i ett uttalande.

”Holografisk stereofotografi har kunnat skapa utmärkt upplösning och återgivning på storskaliga statiska bilder i 3D”, skrev författarna, ”men har saknat kapacitet för dynamisk uppdatering fram till nu.”

Peyghambarian och hans team har redan projicerat hologram på en 10-tums skärm gjord av fotorefraktiva material, men planerar att testa det på en större 17-tums skärm.

Bilden som ska omvandlas till ett hologram tas först av flera kameror i olika vinklar, kodas till en laserstråle och lyses på en referensstråle, vilket resulterar i 3D-pixlar som tillsammans ser annorlunda ut från olika perspektiv.

– När man rör huvudet från vänster till höger eller upp och ner ser man olika perspektiv. Detta skapar en väldigt verklighetsnära bild. Människor är vana vid att se saker i 3D, sade Peyghambarian.

Peyghambarian förklarade att en potentiell användning för teknologin skulle kunna vara så kallad telepresence.

– Låt oss säga att jag vill göra en presentation i New York. Allt jag behöver är ett antal kameror här på mitt kontor i Tucson och en snabb Internetanslutning. På andra sidan, i New York, skulle det kunna visas i 3D med användning av vårt lasersystem, sade han.

– Allting är helt automatiskt och kontrollerat av datorer. När bildsignalerna överförs skriver lasrarna in dem på skärmen och skapar en tredimensionell projektion av mig när jag talar.

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45375/