Utrikesministern pressad om stängd hemsida
Utrikesminister Laila Freivalds erkände igår att hon visste att företaget som skötte Sverigedemokraternas hemsida kontaktades. (Foto: Anders Wiklund AFP/Scanpix)


Utrikesminister Laila Freivalds tvingades under måndagen svara på hur det egentligen gick till när Sverigedemokraternas hemsida stängdes och om UD använt sig av utpressning.

Till en början angav Freivalds att en tjänsteman agerat på eget bevåg och att hon inte kände till vad som hänt. Nu erkänner Laila Freivalds att hon vetat men förnekar att hon ljugit. Istället skyller hon på journalisternas frågor.

Sverigedemokraternas hemsida hade Mohammedteckningar publicerade för några veckor sedan och en UD-tjänsteman kontaktade dem då för att informera, uppger Freivalds. Till DN säger hon:

– Frågan ställdes som att UD hade stängt ner webbsidan, det blev jag väldigt chockad över och kände mig osäker på vad vi eller någon hade gjort.
Sedan visade det sig att vi hade gjort precis som vi hade pratat om. Vi hade i flera dagar arbetat intensivt med olika åtgärder för att säkerställa svenskars säkerhet och vi hade kontaktat mängder med människor för att stävja situationen. En av åtgärderna var att vi skulle säkerställa att webbhotellet visste
vad som fanns på deras hemsida och erbjuda information, inget annat.

Oppositionspartierna menar att Laila Freivalds är en så erfaren politiker att hennes ursäkter inte håller och de vill se hennes avgång.