loadingFlyktingbarn går förbi tälten i Abu Shouk lägret nära Al-Fasher, huvudstaden i den krigshärjade norra Darfurområdet i Sudan. Mer än 50,000 flyktingar bor i lägret, som grundades i april 2004 och är det största lägret i provinsen. (Foto: AFP/Ramzi Haidar)
Flyktingbarn går förbi tälten i Abu Shouk lägret nära Al-Fasher, huvudstaden i den krigshärjade norra Darfurområdet i Sudan. Mer än 50,000 flyktingar bor i lägret, som grundades i april 2004 och är det största lägret i provinsen. (Foto: AFP/Ramzi Haidar)
Utrikes

Utrikeskrönika 2006

TestFirst TestLast

I en värld fylld med konflikter och i en värld som präglas av naturens potentiella hot, kännetecknades de stora nyheterna under 2006 av politikens misslyckande. Det som var positivt var att det fanns människor som trots allt kunde möta svårigheterna och tro på framtiden.

Klimatförändringar och ekonomisk tillväxt

Året började med att NASA uppmärksammade att 2005 var det varmaste året under det senaste århundradet. Under 2006 fortsatte den arktiska isen att smälta i oförminskad takt. Regionalt kunde klimatet vara märkligt. Till exempel, en exceptionellt varm höst i Europa lurade vilda plantor att blomma mitt i vintern.

Medan de flesta forskare är överens om att koldioxid från fossila bränslen är orsaken till jordens ökande uppvärmning, påstår skeptikerna att bevisen är otillräckliga. De varnar för att drastiska åtgärder mot koldioxidutsläpp kan hämma den ekonomiska tillväxten.

Tillväxt är viktigt för det moderna samhället. Det betraktar sitt välstånd som möjligheter att konsumera. Ett land som utmärkte sig i sammanhanget under 2006 var Kina. För att få vara med och dela på tillväxtkakan är många regeringar och storföretag villiga att blunda för miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter i Kina.

Mänskliga rättigheter

Lyckligtvis finns det politiker som vågar vidhålla moralprinciper i utrikesrelationerna. Kanadas premiärminister Stephen Harper och hans regering, som kom till makten i januari, kritiserade Kina för att inte respektera mänskliga rättigheter.

FN-kommissionen för mänskliga rättigheter ombildades 2006 efter sitt misslyckande med att bidra till en förbättring av människorättssituationen i världen. Demokratiaktivister och oliktänkande lever farligt i Kina, Nordkorea, Burma, Zimbabwe, Ryssland och en rad andra länder.

Den 7 oktober mördades den ryska journalisten och Kreml-kritikern Anna Politkovskaya. Tjugoen journalister har mördats i Ryssland sedan 2001, enligt Reportrar utan Gränser. Trots förtryck har de vanliga människorna modet att fredligt följa sina övertygelser och kämpa för sina rättigheter.

Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhizheng har försvarat förföljda kristna, falungong-utövare och fattiga bönder. Gao anses vara en av Kinas tio bästa advokater och startade en nationell hungerstrejk i början av 2006. Han fick många frihetskämpar med sig både i Kina och utomlands.

Den 6 juli publicerade kanadensarna David Kilgour och David Matas en oberoende rapport som avslöjade systematisk stöld av inre organ från falungong-utövare i Kina. Avslöjandena påvisar att organen säljs till höga priser och att både militär, polis, läkare och domstolar är inblandade.

Universell domsrätt

Diktatorer har kunnat skydda sig bakom sina ämbeten med stöd av lagen om immunitet, men 2006 är året då rättvisan jagade ikapp några före detta statschefer, till exempel Slobodan Milosevic, Augusto Pinochet och Saddam Hussein.

Den 11 mars, under pågående rättegångar om anklagelser för folkmord och krigsförbrytelser, dog Milosevic i hjärtinfarkt i sin cell vid krigstribunalen i Haag. Pinochet satt i husarrest anklagad för mord, tortyr och andra brott, när han fick hjärtinfarkt och senare dog den 19 december.

Hussein dömdes till döden den 5 november för massakern i Dujail. Domen verkställdes den 30 december, vilket fördömdes av många regeringar och organisationer som är emot dödstraff.

Kinas före detta statschef Jiang Zemin är efterlyst av tibetaner och falungong-utövare, som vill stämma honom för folkmord och andra brott.

Irak, USA och papperstigern

I Irak fortsatte attentaten mot amerikaner och irakier att skörda liv. Samtidig trappades konflikten upp mellan sunni- och shiitegrupperna. Stödet för president Bushs Irak-politik rasade, vilket medförde att republikanerna förlorade makten i både senaten och representanthuset under november.

EU med sina 25 medlemsstater fortsatte att hålla låg profil i internationella sammanhang. Det råder oenighet i relationer med Ryssland. Ett expansivt EU utan gemensam utrikespolitik, gör den till en gigantisk papperstiger.

I februari spred sig våldsamma protester genom mellanöstern och andra muslimska länder. Protesterna var mot publiceringen av karikatyrer i den danska tidningen Jyllandsposten, som ansågs ha förolämpat profeten Muhammed.

Våld på olika fronter

Våldet manifesterade sig på flera fronter under 2006. Bomber föll och människor dog i Libanon, men ledarna från både väst- och arabvärlden är splittrade i frågan om vem som har handlat fel. Den 12 juli kidnappade Hizbollah-militanter två israeliska soldater vid en attack mot en israelisk försvarsstyrkas postering på gränsen mellan Libanon och Israel. Israel svarade med att bombardera sönder Libanon, som är Hizbollahs tillhåll. Kriget varade i 24 dagar.

I Darfur fortsatte våldet mot civila. Under förevändningen att kuva rebellgrupper, utnyttjade regeringen Janjaweed-milisen för att döda, plundra och våldta den civila befolkningen.

FN misslyckades med att skicka fredsbevarande styrkor till Darfur, vilket gör att en humanitär katastrof hotar den lokala befolkningen. Våldet har hittills krävt fler än 200 000 liv, fördrivit 1,9 miljoner människor på flykt och gjort tre miljoner människor beroende av humanitär hjälp.

Den 11 juli slog terrorn till i fredliga Mumbai (före detta Bombay). Ögonvittnen berättade om fasansfulla scener med panikslagna människor när kraftiga explosioner slet sönder vagnar på sju tåg. Som ett mirakel var Mumbai på fötterna igen nästa morgon och alla fjärrtågen gick som vanligt igen. Kashmir-separatister anklagades för dådet.

I Frankrike skapades en ny anställningslag som syftade till att minska ungdomsarbetslösheten, men som samtidigt innebar försämringar i anställningsskyddet. Omfattande och våldsamma protester runt om i landet varade i mer än två månader. President Chirac och premiärminister de Villepin tvingades ge upp.

Nionde kärnvapenmakten

Oenighet i FN:s säkerhetsråd har gjort att Iran har vågat gå emot rekommendationen att inte fortsätta med urananrikning, vilket kan leda till anskaffning av kärnvapen.

Den 9 oktober blev Nordkorea den nionde kärnvapenmakten, genom att provspränga en kärnladdning. Detta skedde trots omvärldens oro och varningar. Diktatorn Kim Jong Il prioriterade satsningen på kärnvapen framför mat till sin svältande befolkning.

Kronisk hunger och dödlig näringsbrist drabbade stora delar av Afrika 2006. Orsakerna till svälten var inte naturkatastrofer, utan krig och vanstyre. I världen är just svält den vanligaste dödsorsaken. En annan allvarlig dödsorsak är hiv och aids som sprider sig i hela världen. 40 miljoner vuxna och barn är smittade, enligt en FN-rapport. Under 2006 dog 2,9 miljoner personer i aids. Fågelinfluensan fortsätter att vara ett orosmoment.

Inför 2007

Miljöförstöring, meningslöst politiskt våld, förtryckarregimer, fattigdom och svält är tecken på att världspolitiken har misslyckats.

Om makthavare och politiker slutar gömma sig bakom sina ämbeten och agerar utifrån samvete kan det skapa förändringar i rätt riktning. Om enskilda människor inte blundar för det som är fel och säger ifrån finns det hopp för framtiden.

Det har alltid funnits människor från olika yrkesgrupper som träder fram och agerar upprätt i svåra situationer, och de finns bland oss idag. De har förmåga att uppfatta vad som är rätt och fel och för med sig hopp inför 2007.


En libanesisk hjälparbetare bär ut en ung libanesisk flicka ur det bombade bostadsområdet. Flickan skadades i en israelisk bombattack i staden Tyre i södra Libanon den 26 juli 2006. (Foto: AFP/Hassan Ammar)

En libanesisk hjälparbetare bär ut en ung libanesisk flicka ur det bombade bostadsområdet. Flickan skadades i en israelisk bombattack i staden Tyre i södra Libanon den 26 juli 2006. (Foto: AFP/Hassan Ammar)


Förre kanadensiske parlamentsledamoten och viceministern för Asien- och Stillahavsfrågor, David Kilgour och människorättsadvokaten David Matas avslöjade i sin rapport som publicerades den 6 juli 2006, om hur kinesiska kommunistregimen plockar organ från levande samvetsfångar som sedan säljs med vinst. (Foto: Curban Hu/NTDV)

Förre kanadensiske parlamentsledamoten och viceministern för Asien- och Stillahavsfrågor, David Kilgour och människorättsadvokaten David Matas avslöjade i sin rapport som publicerades den 6 juli 2006, om hur kinesiska kommunistregimen plockar organ från levande samvetsfångar som sedan säljs med vinst. (Foto: Curban Hu/NTDV)


Tysta demonstranter samlades med levande ljus utanför den ryska ambassaden i Helsingfors. Anna Politkovskaja sköts i början av oktober 2006 i hissen i sin trappuppgång. Hon var en de sista journalisterna som rapporterade om brotten mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. (Foto: Lehtikuva/AFP)

Tysta demonstranter samlades med levande ljus utanför den ryska ambassaden i Helsingfors. Anna Politkovskaja sköts i början av oktober 2006 i hissen i sin trappuppgång. Hon var en de sista journalisterna som rapporterade om brotten mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. (Foto: Lehtikuva/AFP)


Sydkoreansk aktivist håller plakat under en demonstration i Seoul den 10 juli mot Nordkoreas avskjutning av missiler. (Foto:AFP/Jung Yeon-Je)

Sydkoreansk aktivist håller plakat under en demonstration i Seoul den 10 juli mot Nordkoreas avskjutning av missiler. (Foto:AFP/Jung Yeon-Je)


Den gula floden har färgats röd av föroreningar i Lanzhou, nordvästra Kina i Gansu-provinsen den 22 november 2006. De farligt höga nivåerna av föroreningar har förvärrats när lokala myndigheter struntar i miljöskyddslagar i sin strävan efter ekonomisk tillväxt. Över 360 miljoner kineser på landsbygden har inte rent dricksvatten och städer står inför ständig vattenbrist.   (Foto:AFP/Getty Images)

Den gula floden har färgats röd av föroreningar i Lanzhou, nordvästra Kina i Gansu-provinsen den 22 november 2006. De farligt höga nivåerna av föroreningar har förvärrats när lokala myndigheter struntar i miljöskyddslagar i sin strävan efter ekonomisk tillväxt. Över 360 miljoner kineser på landsbygden har inte rent dricksvatten och städer står inför ständig vattenbrist. (Foto:AFP/Getty Images)

Mest lästa

Rekommenderat

loadingFlyktingbarn går förbi tälten i Abu Shouk lägret nära Al-Fasher, huvudstaden i den krigshärjade norra Darfurområdet i Sudan. Mer än 50,000 flyktingar bor i lägret, som grundades i april 2004 och är det största lägret i provinsen. (Foto: AFP/Ramzi Haidar)
Flyktingbarn går förbi tälten i Abu Shouk lägret nära Al-Fasher, huvudstaden i den krigshärjade norra Darfurområdet i Sudan. Mer än 50,000 flyktingar bor i lägret, som grundades i april 2004 och är det största lägret i provinsen. (Foto: AFP/Ramzi Haidar)
Utrikes

Utrikeskrönika 2006

TestFirst TestLast

I en värld fylld med konflikter och i en värld som präglas av naturens potentiella hot, kännetecknades de stora nyheterna under 2006 av politikens misslyckande. Det som var positivt var att det fanns människor som trots allt kunde möta svårigheterna och tro på framtiden.

Klimatförändringar och ekonomisk tillväxt

Året började med att NASA uppmärksammade att 2005 var det varmaste året under det senaste århundradet. Under 2006 fortsatte den arktiska isen att smälta i oförminskad takt. Regionalt kunde klimatet vara märkligt. Till exempel, en exceptionellt varm höst i Europa lurade vilda plantor att blomma mitt i vintern.

Medan de flesta forskare är överens om att koldioxid från fossila bränslen är orsaken till jordens ökande uppvärmning, påstår skeptikerna att bevisen är otillräckliga. De varnar för att drastiska åtgärder mot koldioxidutsläpp kan hämma den ekonomiska tillväxten.

Tillväxt är viktigt för det moderna samhället. Det betraktar sitt välstånd som möjligheter att konsumera. Ett land som utmärkte sig i sammanhanget under 2006 var Kina. För att få vara med och dela på tillväxtkakan är många regeringar och storföretag villiga att blunda för miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter i Kina.

Mänskliga rättigheter

Lyckligtvis finns det politiker som vågar vidhålla moralprinciper i utrikesrelationerna. Kanadas premiärminister Stephen Harper och hans regering, som kom till makten i januari, kritiserade Kina för att inte respektera mänskliga rättigheter.

FN-kommissionen för mänskliga rättigheter ombildades 2006 efter sitt misslyckande med att bidra till en förbättring av människorättssituationen i världen. Demokratiaktivister och oliktänkande lever farligt i Kina, Nordkorea, Burma, Zimbabwe, Ryssland och en rad andra länder.

Den 7 oktober mördades den ryska journalisten och Kreml-kritikern Anna Politkovskaya. Tjugoen journalister har mördats i Ryssland sedan 2001, enligt Reportrar utan Gränser. Trots förtryck har de vanliga människorna modet att fredligt följa sina övertygelser och kämpa för sina rättigheter.

Den kinesiske människorättsadvokaten Gao Zhizheng har försvarat förföljda kristna, falungong-utövare och fattiga bönder. Gao anses vara en av Kinas tio bästa advokater och startade en nationell hungerstrejk i början av 2006. Han fick många frihetskämpar med sig både i Kina och utomlands.

Den 6 juli publicerade kanadensarna David Kilgour och David Matas en oberoende rapport som avslöjade systematisk stöld av inre organ från falungong-utövare i Kina. Avslöjandena påvisar att organen säljs till höga priser och att både militär, polis, läkare och domstolar är inblandade.

Universell domsrätt

Diktatorer har kunnat skydda sig bakom sina ämbeten med stöd av lagen om immunitet, men 2006 är året då rättvisan jagade ikapp några före detta statschefer, till exempel Slobodan Milosevic, Augusto Pinochet och Saddam Hussein.

Den 11 mars, under pågående rättegångar om anklagelser för folkmord och krigsförbrytelser, dog Milosevic i hjärtinfarkt i sin cell vid krigstribunalen i Haag. Pinochet satt i husarrest anklagad för mord, tortyr och andra brott, när han fick hjärtinfarkt och senare dog den 19 december.

Hussein dömdes till döden den 5 november för massakern i Dujail. Domen verkställdes den 30 december, vilket fördömdes av många regeringar och organisationer som är emot dödstraff.

Kinas före detta statschef Jiang Zemin är efterlyst av tibetaner och falungong-utövare, som vill stämma honom för folkmord och andra brott.

Irak, USA och papperstigern

I Irak fortsatte attentaten mot amerikaner och irakier att skörda liv. Samtidig trappades konflikten upp mellan sunni- och shiitegrupperna. Stödet för president Bushs Irak-politik rasade, vilket medförde att republikanerna förlorade makten i både senaten och representanthuset under november.

EU med sina 25 medlemsstater fortsatte att hålla låg profil i internationella sammanhang. Det råder oenighet i relationer med Ryssland. Ett expansivt EU utan gemensam utrikespolitik, gör den till en gigantisk papperstiger.

I februari spred sig våldsamma protester genom mellanöstern och andra muslimska länder. Protesterna var mot publiceringen av karikatyrer i den danska tidningen Jyllandsposten, som ansågs ha förolämpat profeten Muhammed.

Våld på olika fronter

Våldet manifesterade sig på flera fronter under 2006. Bomber föll och människor dog i Libanon, men ledarna från både väst- och arabvärlden är splittrade i frågan om vem som har handlat fel. Den 12 juli kidnappade Hizbollah-militanter två israeliska soldater vid en attack mot en israelisk försvarsstyrkas postering på gränsen mellan Libanon och Israel. Israel svarade med att bombardera sönder Libanon, som är Hizbollahs tillhåll. Kriget varade i 24 dagar.

I Darfur fortsatte våldet mot civila. Under förevändningen att kuva rebellgrupper, utnyttjade regeringen Janjaweed-milisen för att döda, plundra och våldta den civila befolkningen.

FN misslyckades med att skicka fredsbevarande styrkor till Darfur, vilket gör att en humanitär katastrof hotar den lokala befolkningen. Våldet har hittills krävt fler än 200 000 liv, fördrivit 1,9 miljoner människor på flykt och gjort tre miljoner människor beroende av humanitär hjälp.

Den 11 juli slog terrorn till i fredliga Mumbai (före detta Bombay). Ögonvittnen berättade om fasansfulla scener med panikslagna människor när kraftiga explosioner slet sönder vagnar på sju tåg. Som ett mirakel var Mumbai på fötterna igen nästa morgon och alla fjärrtågen gick som vanligt igen. Kashmir-separatister anklagades för dådet.

I Frankrike skapades en ny anställningslag som syftade till att minska ungdomsarbetslösheten, men som samtidigt innebar försämringar i anställningsskyddet. Omfattande och våldsamma protester runt om i landet varade i mer än två månader. President Chirac och premiärminister de Villepin tvingades ge upp.

Nionde kärnvapenmakten

Oenighet i FN:s säkerhetsråd har gjort att Iran har vågat gå emot rekommendationen att inte fortsätta med urananrikning, vilket kan leda till anskaffning av kärnvapen.

Den 9 oktober blev Nordkorea den nionde kärnvapenmakten, genom att provspränga en kärnladdning. Detta skedde trots omvärldens oro och varningar. Diktatorn Kim Jong Il prioriterade satsningen på kärnvapen framför mat till sin svältande befolkning.

Kronisk hunger och dödlig näringsbrist drabbade stora delar av Afrika 2006. Orsakerna till svälten var inte naturkatastrofer, utan krig och vanstyre. I världen är just svält den vanligaste dödsorsaken. En annan allvarlig dödsorsak är hiv och aids som sprider sig i hela världen. 40 miljoner vuxna och barn är smittade, enligt en FN-rapport. Under 2006 dog 2,9 miljoner personer i aids. Fågelinfluensan fortsätter att vara ett orosmoment.

Inför 2007

Miljöförstöring, meningslöst politiskt våld, förtryckarregimer, fattigdom och svält är tecken på att världspolitiken har misslyckats.

Om makthavare och politiker slutar gömma sig bakom sina ämbeten och agerar utifrån samvete kan det skapa förändringar i rätt riktning. Om enskilda människor inte blundar för det som är fel och säger ifrån finns det hopp för framtiden.

Det har alltid funnits människor från olika yrkesgrupper som träder fram och agerar upprätt i svåra situationer, och de finns bland oss idag. De har förmåga att uppfatta vad som är rätt och fel och för med sig hopp inför 2007.


En libanesisk hjälparbetare bär ut en ung libanesisk flicka ur det bombade bostadsområdet. Flickan skadades i en israelisk bombattack i staden Tyre i södra Libanon den 26 juli 2006. (Foto: AFP/Hassan Ammar)

En libanesisk hjälparbetare bär ut en ung libanesisk flicka ur det bombade bostadsområdet. Flickan skadades i en israelisk bombattack i staden Tyre i södra Libanon den 26 juli 2006. (Foto: AFP/Hassan Ammar)


Förre kanadensiske parlamentsledamoten och viceministern för Asien- och Stillahavsfrågor, David Kilgour och människorättsadvokaten David Matas avslöjade i sin rapport som publicerades den 6 juli 2006, om hur kinesiska kommunistregimen plockar organ från levande samvetsfångar som sedan säljs med vinst. (Foto: Curban Hu/NTDV)

Förre kanadensiske parlamentsledamoten och viceministern för Asien- och Stillahavsfrågor, David Kilgour och människorättsadvokaten David Matas avslöjade i sin rapport som publicerades den 6 juli 2006, om hur kinesiska kommunistregimen plockar organ från levande samvetsfångar som sedan säljs med vinst. (Foto: Curban Hu/NTDV)


Tysta demonstranter samlades med levande ljus utanför den ryska ambassaden i Helsingfors. Anna Politkovskaja sköts i början av oktober 2006 i hissen i sin trappuppgång. Hon var en de sista journalisterna som rapporterade om brotten mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. (Foto: Lehtikuva/AFP)

Tysta demonstranter samlades med levande ljus utanför den ryska ambassaden i Helsingfors. Anna Politkovskaja sköts i början av oktober 2006 i hissen i sin trappuppgång. Hon var en de sista journalisterna som rapporterade om brotten mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. (Foto: Lehtikuva/AFP)


Sydkoreansk aktivist håller plakat under en demonstration i Seoul den 10 juli mot Nordkoreas avskjutning av missiler. (Foto:AFP/Jung Yeon-Je)

Sydkoreansk aktivist håller plakat under en demonstration i Seoul den 10 juli mot Nordkoreas avskjutning av missiler. (Foto:AFP/Jung Yeon-Je)


Den gula floden har färgats röd av föroreningar i Lanzhou, nordvästra Kina i Gansu-provinsen den 22 november 2006. De farligt höga nivåerna av föroreningar har förvärrats när lokala myndigheter struntar i miljöskyddslagar i sin strävan efter ekonomisk tillväxt. Över 360 miljoner kineser på landsbygden har inte rent dricksvatten och städer står inför ständig vattenbrist.   (Foto:AFP/Getty Images)

Den gula floden har färgats röd av föroreningar i Lanzhou, nordvästra Kina i Gansu-provinsen den 22 november 2006. De farligt höga nivåerna av föroreningar har förvärrats när lokala myndigheter struntar i miljöskyddslagar i sin strävan efter ekonomisk tillväxt. Över 360 miljoner kineser på landsbygden har inte rent dricksvatten och städer står inför ständig vattenbrist. (Foto:AFP/Getty Images)

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024