Utökad nukleär inspektion i Iran
Iranska studenter håller upp ett foto av den mördade kärnfysikern Mostafa Ahmadi-Roshan och hans son i protest mot ankomsten av inspektörer från Internationella atomenergiorganet på Teherans flygplats den 29 januari. (Foto: Atta Kenare /AFP/Getty Images)


En dag efter att en internationell undersökningsgrupp kom till Teheran för att bedöma om Irans atomenergiprogram används för militära syften, sade Irans utrikesminister i en till synes samarbetsvillig gest att det tre dagar långa uppdraget kan förlängas på begäran.

Utrikesminister Ali Akbar Salehi sade att inspektörerna från FN:s organ för atomenergi (IAEA), kommer att få tillgång till alla platser de vill, rapporterade Irans nyhetsbyrå Irna på måndagen.

Besöket är särskilt viktigt eftersom det är det första sedan IAEA:s rapport i november. Rapporten visar att Iran har bedrivit en verksamhet ”relevant för att utveckla en kärnladdning.”

Läget är också extra spänt efter mordet på den iranska kärnfysikern Mostafa Ahmadi Roshan som skedde helt nyligen. Iran anklagade USA och Israel. USA fördömde mordet i ett officiellt uttalande medan Israel var försiktigare.

När inspektörerna kom till Teherans flygplats på söndagen möttes de av ett dussintal iranier med bilder av den mördade kärnfysikern Mostafa Ahmadi Roshan. Säkerhetsmän flyttade snabbt gruppen för att undvika incidenter.

I söndags sade USA:s försvarsminister Leon Panetta att analytiker tror att Iran har möjlighet att utveckla kärnvapen inom ett år.

”Om de fortsätter och vi får underrättelser om att de fortsätter med att utveckla kärnvapen då kommer vi att vidta alla nödvändiga åtgärder för att stoppa dem”, sade han till CBS 60 Minutes.

Man tror att Irans strategi är ”nukleära undanflykter”, vilket innebär att man vidtar alla nödvändiga åtgärder för att kunna framställa kärnvapen, om detta beslut fattas, men att man gör det under en täckmantel av ett civilt program.

I en analys som publicerades tidigare den här månaden av Institutet för vetenskap och internationell säkerhet (ISIS), räknar analytikerna upp ”hur långt Iran har gått… för att dölja stora delar av sitt anrikningsprogram”. Dessa inkluderar flera tidigare ej tillkännagivna anrikningsanläggningar och en utvecklingsplan för ytterligare anrikning av uran.

Iran har lagrat detta material, vilket skulle ge dem tillräckligt med bränsle för att snabbt kunna framställa kärnvapen, säger författarna till rapporten, däribland ISIS verkställande direktör David Albright, som är expert på hemliga kärnvapenprogram.

Det finns inga bevis för att Iran har byggt kärnvapen ännu, men analytikerna menar att det är brådskande att finna en fredlig lösning innan Iran kommer närmare den punkten.

Förra veckan enades Europeiska unionen om att stoppa oljeimporten från Iran, men först från den 1 juli för att EU:s medlemsländer ska kunna hitta andra oljeimportörer.

Det iranska parlamentet håller nu på att diskutera om oljeexporten kan stoppas nästan omedelbart som en repressalie för sanktionerna.

På måndagen
berättade Irans oljeminister Rostam Qasemi, för nyhetsbyrån Irna: ”Snart kommer vi att sluta exportera olja till vissa länder.” Han sade inte till vilka länder eller när.

Under tiden är USA djupt oroat över att Israel överväger att anfalla Iran. Washington har i tysthet bearbetat Jerusalem att inte tänja på gränserna och ta risker.

Oavsett vad inspektörerna upptäcker och rapporterar, kan det förväntas få den högsta politiska återverkan.

Översatt från engelska