Utmanare ny ordförande i MUF


Han vann över valberedningens kandidat och lovar nu att driva på moderpartiet med kraft. I dag valdes 25-årige Niklas Wykman till ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF) med 63 röster mot 49 för Mattias Thorsson.

Han segrade över valberedningens kandidat och lovar nu att driva på moderpartiet med kraft.

I dag valdes 25-årige Niklas Wykman till ny ordförande för Moderata ungdomsförbundet (MUF).

Efter närmare tre timmar med en mängd pläderingar för de två kandidaterna till ordförandeposten stod det vid lunchtid klart: Utmanaren Niklas Wykman vann i den slutna omröstningen över den två år äldre Mattias Thorsson – valberedningens kandidat till posten som MUF-ordförande.

Wykman tog hem segern med siffrorna 63 mot 49 och var inte särskilt förvånad över resultatet.

– Jag hade bedömt läget som jämnt, men kände att jag hade ett litet övertag på grund av mitt stöd hos distrikten ute i landet, säger han till TT.

När statsminister Fredrik Reinfeldt på fredagen besökte ungdomsförbundets stämma i Sollentuna uppmanade han MUF:arna att kritisera partiledningen, vilket han själv gjorde på sin tid. Då sade Wykman att han inte ville kritisera moderaterna utan hellre hjälpa dem att ”vara modiga i kampen för en ökad högerpolitik i Sverige”.

I dag, nyligen framröstad till ny ordförande för ungdomsförbundet, låter det delvis annorlunda:

Det är vår uppgift att driva på. Ett ungdomsförbund ska ligga på sitt moderparti och det kommer vi att göra med kraft, säger Wykman.

TT: Är det några särskilda frågor du tänker på?

– Främst tycker jag att det gäller unga människors rätt att lyckas, möjligheten att få jobb och att kunna försörja sig på sitt jobb. Det gäller också möjligheten att kunna jobba extra vid sidan av sina studier utan att bli straffad av höga skatter, orimliga skatter och orimliga villkor från CSN.

Niklas Wykman kommer nu att ta uppehåll från sina studier i matematisk statistik på Stockholms universitet för att helt ägna sig åt ordförandeskapet inom MUF.

Han har tidigare varit vice ordförande för MUF:s Kalmardistrikt och riksordförande för Moderat skolungdom.

Mattias Thorsson, som förlorade omröstningen, är ledarskapskonsult, sitter i MUF:s förbundsstyrelse med ansvar för ekonomisk politik och har tidigare varit anställd hos moderaterna i riksdagen.