Utlänningar kidnappade i Nigeria
Shells stora gas och oljeterminal på Bonny Island i södra Nigeria. I morse kidnappades tre kinesiska oljearbetare i Bayelsa. Ytterligare sju saknas efter attacken. Sammanlagt är 32 utlänningar kidnappade. Den 3 oktober 2006 försvann 25 personer efter en attack av 70 beväpnade män på Bonny Island. (Foto:AFP/ Pius Utomi Ekpei)


Tre kinesiska oljearbetare kidnappades i morse i Bayelsa i södra Nigeria. En av kidnapparna dödades i räden. Ytterligare sju kineser saknas.

– Folk sprang hals över huvud när de blev attackerade så det är möjligt att de ligger gömda någonstans. Vi har inga rapporter om dödade och vi ska börja leta efter dem, sade Bisi Ojediran, talesman för oljebolaget Royal Dutch Shell, som använder sig av en kinesisk underentreprenör.

Sammanlagt 32 utlänningar sitter nu tillfångatagna av beväpnade grupper. I utbyte krävs lösesummor eller politiska eftergifter.

Kidnappningar, hot och våld har fått tusentals utländska oljearbetare att lämna Nigerdeltat, där Nigerias oljereserver finns. Nigeria är världens åttonde största oljeexportör, men den tilltagande anarkin har det senaste året minskat leveranserna med 20 procent.

I april ska Nigerias första demokratiska val hållas.