Utländska turister gynnar stuguthyrningen i Sverige
Stuguthyrningen i Sverige har fått ett uppskjut i och med ökad turism från utlandet. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)


Utländska turister hyr stugor vid helt andra perioder än vad svenska gör i Sverige. Något som delvis beror på att de ha andra semesterperioder. Är man stugythyrare är det därför guldläge att hyra ut sin stuga när det inte är högsäsong i Sverige, det vill säga under våren, hösten och vintern.

Turismen har överlag ökat i Sverige. Framförallt i storstäderna, men man kan även se en ny trend – alltfler söker sig utåt mot landsbygden. Att bo i stugor ute på landsbygden kan ge turisten möjlighet att komma i kontakt med naturen och se Sverige från ett annat perspektiv än storstadslivet.

– Man vill leva som landets befolkning, säger Torbjörn Fredman, semesterhusförmedlaren Novasols chef i Norden, via mail.

Hans erfarenhet är dock att de utländska hyresgästerna inte nöjer sig med vad som helst:

– De som har bra kvalitét hyrs ut lätt. Kunderna ser upp till Sverige och förväntar sig att vi har en bra kvalitét. Det duger alltså inte att sätta ut den gamla soffan som man haft i 20 år i sitt hem, kunderna förväntar sig mer.

Enligt Novasol har deras bokningar inför nästa år ökat med 12 procent jämfört med samma period förra året. Ökningen beror enligt Fredman på en lyckad marknadsföring och högre kvalitét på uthyrningen.

Förutom det så påverkar vädret. Vi har ju haft två fina somrar i rad nu vilket alltid är bra, säger han.

De vanligaste utländska hyresgästerna är danskar, tyskar, holländare och polacker.