"Utländska soldater överrepresenterade i IS värsta dåd"
Flera Brittiska tidningars front-sidor med rubriker gällande IS dåd i Syrien. (Foto: Daniel SorabjiAFP/Getty Images)


Det har rapporterats mycket om att en betydande del av IS består av utländska krigare, men den mest betydande frågan kvarstår: Varför väljer utlänningar att delta i gruppen för att kämpa med i dess konflikt?

En av de mest välkända och avskydda terrorister inom IS, heter Mohammed Emwazi. Han är från Storbritannien. Emwazi, som kallas för "Jihadist John" av den brittiska pressen, dök upp i Islamiska statens propagandavideor som visar hur han skär av huvudet på utländska gisslan.

En färsk video som visar hur en barnsoldat och militant inom IS dödar en påstådd palestinsk spion är enligt uppgift från Frankrike. Och en 13-årig fransk barnsoldat dödades i en strid för IS förra månaden.

"Jag uppmanar alla muslimer som bor i väst, Amerika, Europa, och överallt, att komma, för att göra hijra med era familjer, Kalifatets land", sade en finsk fighter med somalisk härkomst, enligt Defense One i en rapport i veckan. "Hit går du för att strida och efteråt kommer du tillbaka till din familj. Och om du blir dödad, så kommer du till himlen, om Gud vill, och Allah kommer att ta hand om dem som du har lämnat kvar. Och här kommer Kalifatet att ta hand om dig."

Hur många utländska soldater är egentligen med i IS. En rapport från förra månaden från Nick Rasmussen från National Counterterrorism Center sade att det finns 20 000 utländska soldater med i terroristorganisationen, varav minst 3 400 från västländer. Och 150 amerikaner har försökt att nå den syriska krigszonen, enligt AP.

Majoriteten av militanta inom IS kommer från Mellanöstern och Nordafrika, särskilt Saudiarabien, Jordanien, Marocko och Tunisien, säger tankesmedjan, International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence.

Nå, hur ser en typisk IS-terrorist ut? De är i allmänhet män "mellan 18 och 29 år gamla", men det finns undantag, säger Defense One. "Vissa är över 30, och det är inte ovanligt att se krigare mellan 15 och 17."


En 13-årig fransk pojke dödades i kampen för IS, enligt rapporter på tisdagen. (Foto: Twitter skärmdump)

En 13-årig fransk pojke dödades i kampen för IS, enligt rapporter på tisdagen. (Foto: Twitter skärmdump)

Det finns ingen gemensam socioekonomisk bakgrund, eller religiös uppfostran bland dessa människor, inte heller någon tydlig singuljär väg för de som går med i gruppen.

"Fyra decennier av psykologisk forskning om vem som blir en terrorist och varför, har ännu inte producerat någon profil", säger John Horgan, som är chef för Centrum för terrorism och säkerhetsstudier vid University of Massachusetts Lowell.

Islamiska statens krigare från Syrien, började dock som ledare eller krigare i små milisgrupper som var motståndare till president Bashar al-Assads regim, sade Lina Khatib för Carnegie Middle East Center i en analys förra veckan.

"Grundarna av den Islamiska staten kapitaliserade på folkets missnöje gällande både oppositionen och regimen, och erbjöd syrier en organisation som lovade ett utlopp för sin ilska genom en extremism som översteg al-Qaida", noterade Lina Khatib.

"Oavsett det hot som denna organisation och andra extremistgrupper utgör, får vi inte glömma deras mänskliga dimension, för det bär nyckeln till att bekämpa dem effektivt," tillade Khatib.

Men vilka dessa soldater än må vara, verkar den genomträngande propagandakampanjen från IS, vilket inkluderar brutala våldsscener, fungera för att få utlänningar att bekämpa dess krig.

IS:s propaganda, "Utländska fighters är överrepresenterade, tycks det, bland förövarna av den islamiska statens värsta handlingar", säger Thomas Hegghammer, en lärd på islamisk terrorism, sade i en intervju med veteranjournalisten Bill Moyers, enligt hans hemsida.

"Så de hjälper slags radikalisera konflikten – göra det mer brutalt. De förmodligen också göra konflikten mer svårbemästrade, eftersom de människor som kommer som utländska soldater är i genomsnitt mer ideologiska än den typiska syriska rebell ", sade han.

Översatt från engelska