Utländsk mjukvara för socialt nätverkande förbjuds i Kina
Folk tar bilder på en presskonferens för introduktionen av Instagram Direct den 12 december 2013 i New York. Den 10 juli förbjöds Instagram och en hel rad andra stora västerländska program och tjänster för socialt nätverkande i Kina i ett försök att stärka censuren. (Spencer Platt/Getty Images)


Kinas centrala propagandadepartement har förbjudit medborgarna att ladda ner några som helst utländska produkter för socialt nätverkande på nätet. Produkter som tidigare har gått att ladda ner har också blockerats i stor skala.

Den 9 juli avslöjade fastlandskineser på Twitter att det centrala propagandadepartementet hade utfärdat ett direktiv via industriministeriet till alla sajter som säljer appar där man beordrade alla utländska sociala nätverksprodukter att tas bort och förbjudas den 10 juli.

Den kinesiske internetexperten Pu Fei sade till Radio Free Asia att man redan hade börjat utrensningen på sajter som sålde appar till de inhemska versionerna av Apple och Android.

Sedan första veckan av juli har det faktiskt funnits tecken på att myndigheterna planerade att ytterligare stärka blockaden av utländsk kommunikationsmjukvara. Nanjingbaserade databasingenjören Zhang Haoqi sade till Radio Free Asia att till och med namnen på vissa meddelandeappar numera är censurerade ord på internet i Kina.

I juni förbjöd de kinesiska myndigheterna ett stort antal utländska mjukvaruprodukter för mobiltelefoner, bland annat vissa Googleprodukter, molntjänsten Dropbox, Microsoft Onedrive, anteckningsprogrammet Evernote, fotodelningstjänsterna Flickr och Instagram samt chattprogrammen LINE, Kakaotalk och Snapchat. Sedan tidigare var bland annat Facebook, Twitter och Youtube förbjudna.

För att anpassa sig till situationen måste kinesiska smartphoneägare först lära sig hur man "klättrar över muren", alltså tar sig runt den stora nationella brandväggen med hjälp av anticensurprogram. Därefter kan man chatta med andra användare utanför brandväggen.

Användare utanför Kina måste använda kinesisk chattmjukvara som Wechat, Momo och QQ för att kontakta kinesiska användare som inte kan klättra över muren.

Den kinesiske internetexperten Bei Feng, som för närvarande bor i New York, sade att Pekings agerande var ett försök att förbjuda all mjukvara som inte har censurerats av de kinesiska myndigheterna, och att målet är att ytterligare begränsa den information som finns tillgänglig. Fastän konsekvenserna av att använda kinesiska produkter är begränsningar i integriteten och minskad frihet kommer många användare att tvingas till att göra detta dåliga val, sade Bei.

Kinesiska internetanvändare tolkade den nya censuren som att Kinesiska kommunistpartiet fruktar att tappa kontrollen.

"Ju hårdare det kontrollerar, desto mer avslöjar det sin skörhet", skrev Xian Biao. "Det använder en sådan här terroratmosfär för att stärka sin makt så att ingen ska se hur tomt det är."

Somliga kommentatorer uttryckte att kommunistpartiet alltsedan det tog makten i Kina har arbetat mycket hårt för att styra den allmänna opinionen. Från de tidiga tidningarna och radioprogrammen till internets ankomst har kommunistpartiet alltid haft kontroll av den allmänna opinionen som sin högsta prioritet.

Sedan man i slutet av februari inrättade ett centralt ledarskapsteam för informationsteknologi och nätverkssäkerhet, har ett antal provinser skapat sina egna lokala nätverkssäkerhetsteam. Internetcensuren har hela tiden blivit värre, och fler bloggposter har tagits bort och fler konton har stängts.