Utgrävning fann bevis för riddarna kring det runda bordet
Ruiner av en byggnad har upptäckts i marken kring Windsor Castle som kan kopplas till Kung Arthur och riddarna kring det runda bordet.


Det har dykt upp bevis i marken kring Windsor Castle utanför London. En byggnad som kan kopplas till legenden om Kung Arthur och riddarna kring det runda bordet.

Den cirkulära byggnaden som byggdes av Edward III under 1300-talet antas ha inrymt ett runt bord för de 300 ursprungliga riddarna av Garter-ordern.

Arkeologiska kvarlämningar av byggnaden som hade en diameter på 61 meter upptäcktes av brittiska Channel 4 och dess ”Time Team” under en helg i slottets fyrkantiga gårdsplan. Byggnadens väggar stod inte längre upp men det fanns fortfarande stenskärvor på den plats där stenarna en gång stod.

Programpresentatören Tony Robinson sade att han förväntade sig att fyndet skulle kunna lösa en debatt som pågått under åratal mellan historiker. ”Byggnaden med det runda bordet är ett av våra mest betydelsefulla arkeologiska fynd någonsin”, sade Robinson. Det är någonting som hjälpte till att skapa legenden om Arthur och riddarna kring det runda bordet.

”Vi satte igång och blottade byggnadens väggar och de fanns precis där vi hoppades. Experterna har spekulerat kring byggnaden under århundraden, men de har aldrig lyckats finna den.”

Byggnaden med det runda bordet var bara en av många upptäckter när det arkeologiska teamet oväntat fick tillstånd att gräva vid de tre kungliga slotten Buckingham Palace, Windsor Castle och Palace of Holyroodhouse i Edinburgh.

Under den fyra dagar långa utgrävningen skissade grafiska konstnärer på hur byggnaderna kan ha sett ut i gångna tider medan arkeologerna ivrigt grävde ut den kungliga marken med en uppsättning instrument, alltifrån grävmaskiner till tandborstar.

Teamet använde den senaste teknologin vid utgrävningen, bland annat markgenomträngande radar och flygfotografering, för att lokalisera byggnaden med det runda bordet.

Vid Buckingham Palace fann teamet bland annat en förromersk flintsten och delar av ett viktorianskt halsband. De hittade också en ölsejdel i sten som daterades till omkring 1700 och antas ha kastats bort av hantverkare på den tiden.

Andra föremål man fann var en tobakspipa från mitten av 1600-talet som hade en inskription med orden ”Brown” och ”Westminster”. Vid Holyroodhouse hittade man liknande föremål samt grunden till vad man antog vara ett kloster från 1100-talet.

Utgrävningen ägde rum efter månader av förhandlingar och många tidigare avslag från hovet på Buckingham Palace. Den kungliga familjen gav sitt tillstånd, trots att den perfekta kungliga gräsmattan riskerade att vanhelgas av grävarna, först efter att Tony Robinson fått chansen att diskutera frågan direkt med drottningen vid en trädgårdsfest nyligen. Prince Charles har en viss kunskap i arkeologi och sades vara ytterst intresserad av de tekniska aspekterna av utgrävningen.

http://www.theepochtimes.com/news/6-8-30/45485.html