Utgivare i Bangladesh får FN-stöd mot extremistvåld
Aktivister i Bangladesh protesterade i Dhaka 2 November 2015, efter att publicisten Faisal Arefin Dipan mördats den 31 oktober av extremister. (Foto: Munir Uz Zaman/AFP/Getty Images)


FN uppmanade på torsdagen Bangladeshs regering att skydda landets pressfrihet. Sedan en tid tillbaka har extremister attackerat publicister, författare, bloggare och civilsamhälle.

Minst fem författare i Bangladesh har mördats i år, och även två utländska hjälparbetare. Många andra har utsatts för hot och våld.

— Uppenbarligen av grupper som anser att de har rätt att påtvinga andra sin uppfattning genom hänsynslöst våld, sade FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein, i ett uttalande.

Senast i lördags höggs utgivaren Faisal Arefin Dipan ihjäl på sitt kontor i Dhaka. Han hade nyligen publicerat texter av en känd bloggare, Avjit Roy, som mördades i februari i år.

Ytterligare tre personer, på ett annat mediaföretag i samma stad, attackerades i en annan incident.

Enligt FN har den hotfulla atmosfären lett till att människor flytt landet eller gömt sig. FN uppmanar nu Bangladeshs regering att vidta akuta åtgärder för att stoppa extremistvåldet.

— När folk uttryckligen hotas med våld eller mord, så är det statens plikt att se till att de skyddas effektivt, sade Zeid Ra’ad Al Hussein.