Utegångsförbud i Liberia för att stoppa spridningen av ebola
Liberianska säkerhetstyrkor sätter slumområden i Monrovi, Liberia, i karantän den 20 augusti. Ebola viruset har dödat fler än 1200 människor i fyra afrikanska länder varav flest från Liberia. (Foto: John Moore/Getty Images)


Liberias president har förklarat utegångsförbud och beordrade säkerhetsstyrkorna på tisdag kväll att införa karantän för slumområdet West Point i huvudstaden Monrovia där minst 50 000 personer bor, för att stoppa spridningen av ebola.

Världshälsoorganisationen uppger att minst 2 240 människor har smittats och 1 229 människor har dött i virusinfektionen, i Guinea, Liberia, Sierra Leone, och Nigeria. 

Det största antalet fall i nuläget finns i Liberia, där 466 personer har dött, skriver AP.

Åtgärderna sattes i gång medan myndigheterna uppgav att tre hälsoarbetare i landet som fått den experimentella medicinen Zmapp mot sjukdomen, visar tecken på återhämtning. Dock varnar medicinska experter att det inte är säkert om läkemedlet är effektivt, rapporterar AP.

Informationsminister Lewis Brown sade att medicinen gavs till en nigeriansk och två liberianska läkare som hade smittats av ebola medan de hjälpt till att rädda livet på andra offer för viruset, rapporterar BBC.

Myndigheterna i Liberia har fått kämpa för att behandla och isolera de sjuka, delvis på grund av en utbredd rädsla för att behandlingshemmen är platser dit människor skickas för att dö.

Många sjuka människor har gömt sig i sina hem, släktingar har ibland tagit sina nära och kära från vårdinrättningar, och det finns även exempel på folkmassor som attackerat vårdpersonal i huvudstaden.

President Ellen Johnson Sirleaf sade på tisdagen att utegångsförbudet skulle vara från 21:00 lokal tid till 06:00.

Hon sade att all rörelse skulle blockeras in och ut ur West Point-området. I en radiosändning sade president Sirleaf att regeringens misslyckande med att få Ebola under kontroll berodde på allmänhetens förakt för råd från vårdpersonal och bristen på respekt för officiella varningar.

"Vi har inte kunnat kontrollera spridningen på grund av fortsatta förnekanden, kulturella begravningsmetoder, brist på respekt för råd från vårdpersonal och brist på respekt för varningar från regeringen", sade hon. "Som ett resultat, och på grund av den stora befolkningskoncentrationen har sjukdomen kunnat få stor spridning i Monrovia och omgivningen", sade hon enligt AP.

Lördagens attack på observationsavdelningen i West Point utlöstes av farhågor att personer med sjukdomen fördes dit från hela landet, sade informationsdepartementet på tisdagen enligt AP.

Dussintals människor som väntade på att undersökas för ebola flydde mitt under kaoset. Plundrare tog med sig föremål, däribland blodiga lakan och madrasser som ytterligare kan sprida viruset.

Samtliga patienter som flydde kontrolleras för ebola på ett sjukhus i Monrovia, och de som testade positivt behandlas, sade departementet.

Restriktioner mot de som är sjuka och de som är i kontakt med dem, orsakar ibland att hela byar och län blir isolerade.

Dessa restriktioner begränsar tillgången till mat och andra förnödenheter, sade WHO, enligt AP. FN:s organ Världslivsmedelsprogrammet har sagt att man förbereder sig för att leverera mat till en miljon människor under de kommande tre månaderna.