USA:s utrikesminister i Stockholm
Hillary Clinton och Carl Bildt med flera anlände i lövad båt till Stadsgårdskajen där Clinton hälsades välkommen av kronprinsessan Viktoria och miljöminister Lena Ek. Sällskapet deltog sedan i en miljökonferens på Fotografiska museet. (Foto: Saul Loeb / AFP)


I helgen hade Sverige besök av Hillary Rodham Clinton. Det är första gången sedan 1976, då Henry Kissinger var här, som USA:s utrikesminister är på enskilt besök i Sverige.

Syrien, krisen i Europa, miljöfrågor och frihet på internet var några av de frågor som behandlades under visiten. Utöver statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt, har Clinton träffat miljöminister Lena Ek och försvarsminister Karin Enström.

På söndagens presskonferens talade såväl Reinfeldt som Bildt och Clinton väl om de båda ländernas samarbete.

– De pågående samråden vi kontinuerligt har mellan oss är särskilt viktigt när vi står inför så många svåra frågor runt om i världen, sade Clinton.

En båttur i Stockholms skärgård och ett besök på Fotografiska museet var inplanerat under söndagen, som var den kallaste 3 juni på 84 år med bara 6 plusgrader.

Relationen mellan Sverige och USA är bättre idag än i maj 1976, då Henry Kissinger mottogs av 13 000 motdemonstranter som krävde att han skulle utvisas. Det var ett år efter Vietnamkrigets slut och förbindelserna länderna emellan var ansträngda, om än på bättringsvägen. Kissinger var dock glad att svenskarna inte var likgiltiga inför hans besök, sade han i en intervju i Sveriges Radios arkiv.