USA:s tredje värsta dag i Irak
Storförlust när USA förlorade 25 soldater på söndagen. Positivt var att den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr avslutar en två månader lång bojkott av Iraks parlament. (Foto: AFP /Gabriel Bouys)


USA drabbades i helgen av sitt blodigaste dygn i Irak på nästan två år. Minst 25 amerikaner förlorade livet.

Ett positivt tecken är dock att den shiitiske ledaren Muqtada al-Sadr avslutar en två månader lång bojkott av Iraks parlament.

USA flög på söndagen in 3 200 fallskärmssoldater från andra brigaden inom 82:a flygburna divisionen till Irak. De är en del av den truppförstärkning på sammanlagt 21 500 man som president George W Bush utlovade den 10 januari.

Förstärkningen har mött motstånd från demokraterna som nu kontrollerar kongressen och lördagens blodiga facit lär ger kritikerna ytterligare ammunition. Då dödades minst 25 amerikanska soldater, bland annat när en helikopter kraschade nordost om Bagdad efter att möjligen ha skjutits ned av upprorsmän.

Lördagen blev därmed den tredje värsta dagen för USA i Irak sedan invasionen 2003. Bara den 26 januari 2005, 37 döda, och invasionens tredje dag, 28 döda, har krigsstatistiken varit mörkare för Bush.

Samtidigt kommer en ljuspunkt, i och med al-Sadr-falangens avslutade politiska bojkott.

– Vi återvänder till den politiska processen, sade Salih Hassan Issa al-Igaili, en av 32 al-Sadr-trogna parlamentariker, till AFP på söndagen.

Beslutet kom sedan amerikanska och irakiska regeringsstyrkor under en tid ökat trycket mot Muqtada al-Sadrs Mahdimilis, som av USA anklagas för att ligga bakom våld och mord på sunnimuslimer.

I fredags greps den radikale shialedarens talesman i Bagdad, Abd al-Hadi al-Darraj, tillsammans med fyra medarbetare.

Muqtada al-Sadrs politiska block inledde bojkotten i protest mot att premiärminister Nuri al-Maliki träffade Bush i Jordanien i november. Då uppgav blocket att det skulle bilda en antiamerikansk allians i parlamentet för att driva kravet om ett tillbakadragande av USA-trupperna.

Nu återvänder de alltså till politiken, frågan är vad de fått för utfästelser för att göra det.

Parlamentarikern al-Igaili uppgav att man fått löfte om en tidtabell för när USA:s armé ska lämna landet. De amerikanska soldaterna i Irak befinner sig formellt där på inbjudan av regeringen, och mandatet gäller till slutet av 2007.

Men samtidigt fortsätter våldet, inte bara mot amerikanerna. Natten till söndagen dödade en bomb ombord på en buss fem människor och skadade 15 vid Kharmanatorget i centrala Bagdad. Ungefär samtidigt exploderade en bilbomb nära Beiruttorget i östra Bagdad. Där dödades en person medan fem skadades, sade en källa inom säkerhetsstyrkorna.