USA:s planerade vapenförsäljning till Taiwan upprör Kina
USA:s planerade försäljning av avancerade vapen till Taiwan skapar spänningar mellan USA och Kina. Bilden visar en USA-tillverkad fregatt som vid ett tidigare tillfälle överfördes till Taiwan, fotograferades i norra Keelungs flottbas den 17 december. (Foto: Sam Yeh /AFP/Getty Image)


USA meddelade i onsdags att man planerar att sälja avancerade vapen till Taiwan, vilket upprör Kina, som redan hotat med sanktioner.

Det handlar om två robotbestyckade fregatter, 36 amfibiefordon och mer än 1 200 robotar. Hela paketet är värt 1,83 miljarder dollar, och USA:s kongress har nu 30 dagar på sig att godkänna förslaget, rapporterar Voice of America.

Kina har dock reagerat starkt på försäljningen.

Enligt AFP sade Kinas vice utrikesminister Zheng Zeguang att försäljningen ”allvarligt bryter mot internationell lag och grundläggande normer för internationella relationer” och ”allvarligt skadar Kinas suveränitet och säkerhetsintressen”.

Folkrepubliken Kina och Taiwan splittrades efter inbördeskriget 1949, och Kinas ståndpunkt är fortfarande att Taiwan ska återförenas med fastlandet. Kina har heller aldrig uteslutit militära metoder för att detta ska ske, även om relationerna på sistone blivit betydligt vänskapligare. Bland annat skedde ett historiskt möte mellan Taiwans och Kinas respektive presidenter nyligen.

USA:s militära stöd till Taiwan har alltid varit ett känsligt ämne i relationerna mellan USA och Kina, och nu har det alltså hettat till igen. Enligt Reuters meddelade Kinas utrikesdepartement under torsdagen att man inte kommer att samarbeta med amerikanska företag som är involverade i vapenförsäljning till Taiwan. Man uppmanade även USA att inte gå vidare med planerna.