USA:s och Frankrikes ambassader attackerade i Syrien
Den syriska flaggan och ett foto av president Bashir al-Assad lämnades kvar på en bil som vandaliserades av syriska lojalister utanför den franska ambassaden i Damaskus på måndagen. (Foto: Louai Beshara/AFP/Getty Images)


Uppmuntrade av Syriens regeringsvänliga tv attackerade hundratals människor, lojala mot Syriens president Bashir al-Assad, de amerikanska och franska ambassaderna i Damaskus på måndagen.

På den amerikanska ambassaden klättrade mobben över grinden, krossade glas, sprejade graffiti på väggarna och ersatte den amerikanska flaggan med den syriska flaggan.

Syriska säkerhetsstyrkor som befann sig på platsen gjorde ingenting för att hindra demonstranterna.

– Det är fullständigt skandalöst, sade USA:s utrikesdepartements talesman Victoria Nuland om den syriska regeringens hantering av situationen.

– Vi anser att den syriska regeringen inte har levt upp till sina förpliktelser att skydda diplomatiska beskickningar enligt Wienkonventionen, sade hon.

En regeringsvänlig tv-station hade uppmanat syrier att skicka meddelanden till den amerikanska ambassaden. Förutom själva ambassaden drabbades också den amerikanska ambassadörens, Robert Fords, residens i Syrien av attacker.

Amerikanska marinsoldater på ambassaden blev tvungna att ingripa. Mobben på 300 personer klättrade tillbaka över muren efter att marinkåren klargjort ”att de var beredda att försvara vår beskickning”, sade Nuland.

Den franska ambassaden i Syrien blev också skådeplats för våldsamma protester, vilket ledde till att ambassadens vakter blev tvungna att skjuta i luften flera gånger för att skingra folkmassan.

Enligt det franska utrikesministeriet fortsatte angreppen mot ambassaden under hela måndagen och syriska säkerhetsstyrkor gjorde ingenting för att hindra dem.

”Frankrike påminde Syrien om att myndigheterna i Damaskus inte kan med sådana olagliga metoder vända uppmärksamheten bort från det grundläggande problemet – att stoppa förtrycket av den syriska befolkningen och hjälpa fram demokratiska reformer”, sade UD:s talesman Bernard Valero i ett uttalande enligt Reuters.

Händelserna skedde efter besök av den amerikanska och franska ambassadören i staden Hama i centrala Syrien i fredags. Båda regeringarna säger att deras besök, som var oberoende av varandra, var i syfte med att observera läget i staden och att prata med demonstranterna.

Besöken gav upphov till hård kritik från de syriska myndigheterna som kritiserade de västerländska staternas sätt att ingripa i landets inre angelägenheter.

Hundratusentals människor har gått ut på gatorna i Syrien för att kräva politiska reformer i den folkliga resningen som började i mars.

Syriska myndigheter har svarat genom att kraftigt slå ner på demonstranterna i städer över hela landet. Uppskattningsvis har 1 900 personer dödats och ett okänt antal människor saknas för närvarande.

Staden Hama blev demonstrationernas mittpunkt förra veckan då dussintals stridsvagnar och hundratals soldater placerades runt staden för att kväsa demonstrationerna. Hotet påminde alltför många invånare om 1982 då ett våldsamt militärt tillslag mot ett sunnimuslimskt uppror skedde i Hama och minst 10 000 personer dödades. Landet styrdes då av president Bashir al-Assads far, Hafez al-Assad.

USA:s utrikesminister
Hillary Clinton sade på måndagen att Syriens president al-Assad hade ”förlorat legitimitet”. Även om Clinton inte uppmanar al-Assad att avgå var måndagens ord hennes starkaste offentliga kritik av regimen hittills.

Syriska myndigheter har ständigt skyllt oroligheterna i landet på utländska sammansvärjningar som försöker störta regeringen. På söndagen upprepade syriska tjänstemän denna uppfattning i ett tv-sänt rådsmöte vars syfte var att skapa en nationell dialog. Evenemanget bojkottades av de flesta medlemmarna av oppositionen som sade att regeringen inte var intresserad av verklig reform utan försöker bara tysta dem.

Både USA och Frankrike uppgav på måndagen att attackerna mot ambassaderna avsåg att avleda uppmärksamheten från Syriens interna politiska kris.

Översatt från engelska