USA:s kongress godkände slutligen krispaketet
Kongressens talman Nancy Pelosi visar det godkända lagförslaget på presskonferensen den 3 oktober 2008. Lagförslaget är det största ekonomiska ingripande den amerikanska regeringen genomfört sedan den stora depressionen på 30-talet. (Foto: Nicholas Kamm/ AFP)


Med rösterna 263 mot 171 antog USA:s kongress på fredagen en lag som ger finansdepartementet rätt att genomföra ett reviderat krispaket för att rädda finansmarknaden från en total kollaps.

Kongressen förkastade i måndags paketet som kostar 700 miljarder dollar och avser köp av de dåliga krediterna, framförallt osäkra bolån från banker och finansbolag. Nu har det kompletterats med ytterligare 100 miljarder i form av skattereduktioner till medelklassfamiljer som på så sätt får kompensation för dyrare hälsovård och högre energi- och matpriser.

– Godkännande av denna bristfälliga men nödvändiga lag är inget skäl för firande, sade John Boehner, ledare för de republikanska kongressledamöterna.

Boehner sade att finanskrisen är ett misslyckande för politikerna i Washington och en regeringskultur som tillåter finansdirektörer att löpa amok och sätta landets ekonomi i fara.

Det ursprungliga krispaketet kom den 19 september från president Bush och finansminister Henry Paulson. Förslaget har kritiserats hårt för att det skyddar oansvariga finansdirektörer på Wall Street, medan vanliga skattebetalarna får betala för deras girighet.

Inför omröstningen om det reviderade förslaget vädjade Steny H Hoyer, ledare för de demokratiska kongressledamöterna, till sina kollegor att rösta för lagförslaget.

– Om katastrofen drabbar de få kvadratmetrarna på Manhattan kommer det sedan att spridas tills var och en av miljontals arbeten, pensioner, hem och drömmar är i fara, sade Hoyer in ett meddelande från kongressen.

Hoyer meddelade också att USA har förlorat 159 000 jobb i september, totalt 760 000 hittills under 2008.