USA:s kongress driver på vapenförsäljning till Taiwan
Ett fullt utrustat F-16 lyfter. (Foto: AFP / Getty Images)


I ett brev till president Obama krävde 136 ledamöter i kongressen snabba åtgärder för att få till stånd försäljningen av stridsflygplanet F-16 C/D till Taiwan. Kina, Taiwans fientligt sinnade granne, har länge varit utrustat med fler och bättre stridsflygplan än Taiwan.

Initiativet till kongressens gemensamma skrivelse togs av vice ordförandena i Taiwanutskottet, Shelley Berkley, Gerald Connolly, Lincoln Diaz-Balart och Phil Gingrey och undertecknades av nästan en tredjedel av ledamöterna i kammaren.

Taiwans försvarsministeriums talesman Yu Sy-tue sade att den taiwanesiska regeringen och dess försvarsministerium hoppas att USA kommer att stå fast vid förordningen om samarbete med Taiwan och fortsätta sälja försvarsvapen till Taiwan. Han sade att Taiwans beslut att köpa stridsflygplanet F-16 C/D inte har ändrats, och om man får stöd från USA:s kongress är de optimistiska och tror på ett positivt resultat.

Erich Shih, militär expert och chefredaktör för tidskriften Defense International, konstaterade att F-16 C/D är utrustat med en större motor och mer avancerade radar- och datorsystem jämfört med F-16 A/B, vilket gör det till ett mycket kraftfullare stridsflygplan.

Han uppgav också att Folkets befrielsearmé i Kina (PLA) redan har uppgraderat sina stridsflygplan till J-10 J-11B och Suchoj Su-27 Flankers. Därför måste Taiwan köpa vapen från USA snarast, annars måste de utveckla sina egna stridsflygplan.

Taiwans president Ma Ying-jeou antydde att förutom stridsflygplanet F-16 C/D kommer Taiwan att ha en ny inköpslista. Taiwans militära tjänstemän sade att det vore bäst att få de mest avancerade stridsflygplanen F-35. Men Washingtons observatörer tror att Obamas administration kommer att fokusera på USA:s och Kinas globala strategiska samarbete, och det är inte troligt att USA kommer att sälja avancerade vapen till Taiwan under Obamas första period som president. Därför är det viktigt att Taiwan får stöd från kongressen.

Enligt en rapport
som släpptes förra månaden av USA:s Defense Intelligence Agency (försvarets underrättelsetjänst), som bedömer den samlade effekten av Taiwans luftvärn, anser man att Taiwans stridsflyg är i dåligt skick, vilket gör Taiwans luftvärn svagt och sårbart. USA-Taiwan Business Council har aktivt bett kongressen om starkare stöd till försäljning av stridsflygplanet F-16 C/D till Taiwan. En del kongressledamöter har påpekat att senaten också kommer att agera.

Det har rapporterats att en del kongressledamöter har för avsikt att uppmana den amerikanska regeringen att återuppta de årliga mötena om vapenförsäljning mellan Förenta staterna och Taiwan, vilka ställdes in under Bush-administrationen. Eftersom kongressen måste konsulteras under dessa årliga möten skulle kongressen spela en viktigare roll i denna fråga.

I det gemensamma uttalandet uppgavs också att produktionslinjen för stridsflygplanet F-16 C/D snart kommer att stängas, vilket gör försäljningen till Taiwan ännu mer brådskande. De ber president Obama att hålla sitt löfte till sin bundsförvant Taiwan och sälja F-16 C/D utan dröjsmål.

Andrew Yang, biträdande minister för Taiwans försvarsministerium, sade dock att han inte har hört något om att produktionslinjen för F-16 C/ D ska stängas 2013. Han sade att Taiwans regering och försvarsministerium kommer att fortsätta driva på köpet av F-16 C/D.

Taiwanesiska tjänstemän säger att Kina har riktat mer än tusen missiler mot den självstyrda demokratiska ön. I början av april rapporterade Taiwans Central News Agency att president Ma Ying-jeou krävde att Kina tar bort dessa missiler, annars skulle Taiwan inte ta några ytterligare steg mot att diskutera ett fredsavtal med fastlandet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35566