USA:s handelsminister talar ut om Kinas varuförfalskning
USA:s finansminister Timothy Geithner talar med handelsministern Gary Locke vid ett företagsforum i Cleveland, Ohio den 22 februari. Både Locke och Geithner har högljutt kritiserat Kinas otillbörliga affärsmetoder som ofta sätter amerikanska företag i underläge. (Foto: Jim Watson/Getty Images)


Förra veckan varnade den amerikanske handelsministern Gary Locke den kinesiska kommunistregimen för handel med förfalskade varor och uppgav att han skulle agera för att skydda det amerikanska näringslivet från upphovsrättsintrång.

– Denna obalans är ett stort hinder för fortsatt förbättring av USA och Kinas kommersiella relationer. Och det är del av en större trend där Kina på sista tiden försämrat landets handelsklimat efter en lång och givande period med större öppenhet, sade delstaten Washingtons förre guvernör i ett uttalande.

– När över 80 procent av all mjukvara installerad på datorer i Kina är förfalskade och när nya filmer fortsätter att visas på oseriösa hemsidor så fort de dyker upp på biograferna då vet vi att problemet fortfarande är allvarligt, sade Locke vid en sammankomst på Capitol Hill under World Intellectual Property Day.

Finansminister Timothy Geithner har uppmanat Peking att välja en mer marknadsorienterad växelkurs och att vara mer rättvis i sina mellanhavanden med utländska företag. Geithner har tryckt på att Kina ska sluta med protektionistisk politik som är till nackdel för amerikanska företag som är verksamma på den kinesiska marknaden.

USA:s handelsrepresentant Ron Kirk har också högljutt talat om förfalskningen i Kina och andra regioner och har efterlyst bättre efterlevnad av immateriella rättigheter över hela världen.

De mest framträdande länderna på listan över nationer med betydande problem med varumärkesförfalskning (Priority Watch List) är Kina, Ryssland, Algeriet, Argentina, Kanada, Chile, Indien, Indonesien, Israel, Pakistan, Thailand och Venezuela.

Även om Locke har varit kritisk till den kinesiska kommunistregimen har president Barack Obama utsett honom att bli nästa ambassadör i Kina, en tjänst som ska bekräftas av senaten. Den nuvarande ambassadören är John Huntsman, tidigare guvernör i Utah. Enligt rapporter överväger Huntsman att ställa upp i presidentvalet 2012.

Översatt från engelska