USA:s flotta utmanar Kina i Sydkinesiska sjön
Till vänster syns USS Lassen, den jagare som USA skickat in i vatten som Kina hävdar suveränitet över. (John J. Mike/U.S. Navy via Getty Images)


USA:s flotta har låtit en av sina jagare färdas i ett omstritt område i Sydkinesiska sjön, som Kina hävdar som sitt territorialvatten.

Det var den robotbestyckade jagaren USS Lassen som under tisdagen färdades nära Subi-revet inom det 12 sjömil stora område som ligger nära de konstgjorda öar bland Spratlyöarna som Kina anlägger.

USA har flera gånger sagt att man inte erkänner Kinas anspråk på territorialvattnen runt öarna, och en källa på amerikanska försvarsdepartementet som citerades av AP kallade det hela för en ”rutinoperation” som var ”i enlighet med internationell rätt”.

Kina svarade med att låta sin utrikesminister Wang Yi varna USA för att ”agera blint och skapa problem av ingenting”, rapporterade Channel News Asia.

Kinas konstgjorda öar i Sydkinesiska sjön är en del av dess strategi för att kontrollera området. Kina gör anspråk på mycket stora delar av Sydkinesiska sjön, och ligger i konflikt med sina grannländer i regionen om detta.

Kina satsar på dominans i Indiska oceanen