USA:s arméchef får sparken
USA:s arméchef Francis J. Harvey talar under nyhetsbriefing på Pentagon i Arlington, Virginia. (Foto:AFP/ Getty Images/ Alex Wong)


USA:s arméchef Francis Harvey avgick på fredagen efter ett avslöjade om att soldater med krigsskador fått undermålig behandling på ett militärsjukhus. En skandal, anser försvarsminister Robert Gates.

Harveys avsked kom dagen efter det att chefen för militärsjukhuset fick sparken på grund av arméledningens brist på förtroende och tillit till dennes ledarskap.

-Jag har beviljat hans avsked, sade Gates på en presskonferens.

Det framgick inte tydligt varför Harvey fick gå men Gates sade att var ”besviken över att en del inom armén” inte hade insett det allvaret i situationen på Walter Reed-sjukhuset.

Dem som kritiken gäller har enligt Gates varit för defensiva och inte på allvar tagit itu med problemen.

-Jag är också bekymrad över att en del inte till fullo förstår behovet av att framföra till de skadade och deras familjer att vi inte har något som prioriteras högre än deras vård, sade han.

Gates vägrade att besvara några frågor vid en hastigt sammankallad presskonferens i försvarshögkvarteret Pentagon.

Enligt en granskning som tidningen Washington Post gjort var soldater som återhämtade sig från krigsskador på Walter Reed-sjukhuset föremål för ett byråkratiskt moras och placerade i en fallfärdig byggnad.