USA:s ambassadör i Bolivia förklarad persona non grata
USA:s ambassadör i Bolivia, Philip Goldberg. Han slängdes ut ur landet i början av september efter att ha anklagats för att ha uppviglat till oroligheter. (Aziar Raldes/AFP/Getty Images)


USA:s ambassadör i Bolivia, Philip Goldberg, som förklarats persona non grata, talade för en vecka sedan på en presskonferens i Washington D.C. om orsaken varför man slängt ut honom från Bolivia.

– Uppriktigt sagt så är det ett sorgligt ögonblick i relationen mellan Bolivia och USA, sade Goldberg.

De två länderna har haft diplomatiska förbindelser sedan 1836, och förra gången en ambassadör från USA förklarades persona non grata i regionen var 1988.

Goldberg hävdar att orsaken till att han slängdes ut från landet ska ha berott på att man använder USA som en distraktion, en kampanj som pågått länge. Han menar att Bolivias president, Evo Morales, använder USA som skydd över vissa administrativa politiska riktlinjer, externa faktorer och landets nuvarande inrikessituation. I landets östra delar har en självständig rörelse tagit form som lett till interna stridigheter.

Innan Goldberg avsattes bad man personalen på USA:s federala narkotikapolis (DEA) att omedelbart lämna regionen Chapare där det finns många kokaodlingar. President Morales är chef för kokaodlarnas federation. DEA var vid tillfället mitt i en process för att få till stånd ett skriftligt intyg som syftar till att motarbeta narkotikagrupper. Ett annat regeringsorgan, USAID, har redan tvingats ut ur landet efter hot från regionala kokaodlare.

Goldberg befann sig på utrikesdepartementets kontor då han meddelades att president Morales hade förklarat honom persona non grata.

– Det som nu skett i Bolivia ska inte underskattas. På vissa sätt är det ett mycket känsligt ögonblick, ja, rent av farligt, på grund av landets inrikessituation, sade Goldberg.

Goldberg betonade att även hans personliga erfarenhet som ambassadör i det sydamerikanska landet hade en olycksbådande början. Direkt efter att ha presenterat sina referenser för president Morales 2006 ombads han att tala till en väntande presskår om ett specifikt ämne.

– Den första frågan var: ”Är du verkligen del av en konspiration för att lönnmörda Evo Morales?”, erinrade sig Goldberg från mötet med de bolivianska medierna.

Anklagelsen hade framförts av Venezuelas president, sade han.

Hans sammanfattning av sina erfarenheter i landet var ”på det hela taget en berg-och-dalbana”.

Helgen efter att Morales regering utvisat Goldberg sändes en dokumentär på teve, i vilken man smutskastade hans roll som diplomat. I materialet fanns bilder på döda kroppar i forna Jugoslavien där Goldberg tidigare tjänstgjort.

– Det var elak propaganda, som anklagade USA och som också anklagade oppositionen för att ta emot order från USA. Man sammankopplade mig med personer som jag aldrig träffat. Det var sorgligt att se hela upplägget, sade Goldberg.

Michael Shifter är vice ordförande för Policy at Inter-American Dialogue, en tankesmedja i Washington D.C. för latinamerikanska frågor. Shifter betonade att även Venezuelas president, Hugo Chavez, utvisade USA:s ambassadör i Venezuela på grund av yttre omständigheter som ska ha skett då.

– Det är uppenbart att Venezuelas president har en stor roll i det som nyligen inträffat. Frågan är varför han agerade. USA har fullt upp med ekonomiska problem och presidentkampanjen. Händelsen måste ha retat upp Chavez, sade Shifter.

Han tillade att det med säkerhet finns misstankar kring USA:s roll i regionen, men fokus borde ligga på regional stabilitet.

– Själva situationen i Bolivia är djupt oroväckande för alla. Den föreställning man har om Bolivia är att landet går på till en viss gräns för att sedan drag sig tillbaka. I de nuvarande omständigheterna kan man undra om de inte har gått över gränsen för långt man kan gå, eftersom det kan leda till ett krigshot.

Enligt Shifter påverkas hela landet och relationen till USA av Bolivias tillstånd och detta är något som är oroväckande.

– Det kommer helt klart att bli en stor utmaning för USA:s nästa administration, sade Shifter.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/ambassador-bolivia-philip-goldberg-4607.html