USA varnar för terrorattacker i Nigerias huvudstad
Boende i den norra nigeriska staden Kano har samlats utanför ett hus tillhörande en misstänkt medlem i den islamistiska gruppen Boko Haram, den 24 januari. USA varnade i tisdags för attacker från gruppen i huvudstaden Abuja. (Foto: Aminu Abubakar/AFP/Getty Images)


USA har varnat befolkningen i Nigerias huvudstad för att den muslimska extremistiska gruppen Boko Haram planerar attacker där. Den amerikanska ambassaden i huvudstaden Abuja sade i ett uttalande att man ”fått information om att Boko Haram eventuellt planerar attacker … däribland mot hotell som gästas av många västerlänningar”.

”Nigerias regering är medveten om hotet och genomför aktivt säkerhetsåtgärder”, står det i uttalandet. Ambassaden har uppmanat amerikanska medborgare i landet att ”utöva extra försiktighet” i samband med diplomatiska uppdrag, vid regeringsbyggnader, stora samlingsplatser, marknader, köpcenter och platser för religiös utövning.

Boko Haram dödade hundratals människor förra året och har utfört bombattentat under stora religiösa högtider såsom jul och påsk. Västerländska regeringar klassar Boko Haram som en terroristgrupp, vilken vill införa strikta sharialagar i hela Nigeria. Främst är det norra delen av landet som utsatts för gruppens attacker.

Nigerias regering är bekymrade över USA:s varning. Labaran Maku, landets informationsminister, sade till The Nation att om USA eller andra utländska regeringar ”har några tvivel angående våra säkerhetsorgans beredskap för att hantera oroligheter i landet, bör de kommunicera med oss.”

– Våra säkerhetsorgan har utökat sin kapacitet för att kunna svara på hoten här i [huvudstaden] och i andra delar av landet, samt vid olika allmänna platser, tillade han.

Artikeln på engelska.