USA undersöker om soldater mördat civila afghaner för skojs skull
Amerikanska soldater från 3:e plutonen i Bravokompaniets Strykerbrigad kroppsvisiterar en afghansk man under en patrullering i Kandahar den 10 maj 2010. (Foto: AFP/Tauseef Mustafa)


Tolv soldater ur USA:s 5:e Stryker-brigad utreds för mord på civila afghaner vid tre olika tillfällen, i januari, februari och maj 2010, i syfte att ha skoj och skaffa kroppsdelar som troféer, rapporterar BBC News-online, baserat på uppgifter som militären släppt i USA.

Fem av soldaterna anklagas för att ha deltagit i morden och sju militärer för att ha hjälpt till att dölja brotten, enligt anklagelsepunkterna. Morden skulle ha inträffat i Kandaharprovinsen i södra Afghanistan. Processen beräknas bli lång och komplex.

En av de mest aktiva soldaterna i komplotten hade i sin ägo skelettdelar från fingrar och ben samt en tand som tagits från de tre mördade afghanerna. Morden har utförts med hjälp av granater och eldvapen.

Andra soldater anklagas för att ha knivhuggit kroppar, tagit troféfoton tillsammans med de dödade och misshandlat andra militärer för att de skulle hålla tyst, enligt BBC News-online.

Händelserna avslöjades när en rekryt, som blivit slagen för att han skulle hålla tyst, anmälde misshandeln till sina överordnade. Samtidigt avslöjades också att medlemmar i förbandet använde hasch som stulits från civila, rapporterade guardian.co.uk.

Enligt de av militären släppta dokumenten hade allt börjat i november förra året när en soldat, som varit i Irak, hade anlänt till basen och skrutit om saker han kommit undan med i Irak och att det skulle vara enkelt ”att kasta en granat på någon och döda dem”. Efter detta hade man bildat ”ett dödsteam” och under de kommande månaderna hade man dödat minst tre afghaner med granater eller genom att skjuta ihjäl dem, enligt guardian.co.uk. 

De fem huvudmisstänkta arresterades i juni och sju andra militärer i augusti. Den militära åtalsjuryn kommer att i september ta ställning till om det finns tillräckligt med bevis för att gå till krigsrätt.

Enligt guardian.co.uk har en av de åtalade medgett delaktighet i händelserna och berättat om andras roll i morden. Hans advokat vill lägga locket på bekännelsen på grund av hjärnskakning och att han skulle ha varit påverkad av medicin för sina skador.