USA sträcker ut en hand till Kina
USA:s försvarsminister Ashton Carter sträcker ut en hand till Kina mitt under ordkriget om Sydkinesiska sjön. (Foto: Lenny Ignelzi/TT/AP)


Mitt under en infekterad ordstrid med Kina om Sydkinesiska sjön står USA:s försvarsminister Ashton Carter fast vid att det asiatiska landet är välkommet att delta i en jättelik internationell militärövning utanför Hawaii i juni och juli.

I den amerikanska kongressen har flera ledamöter ställt krav på att inbjudan till Kina ska dras tillbaka. Men, förklarar Carter, det har regeringen ingen avsikt att göra.

– Vårt förhållningssätt har alltid varit att försöka inkludera alla, säger försvarsminister som i dag avslutade ett besök i Filippinerna. Där har han bland annat varit ombord på ett amerikanskt stridsfartyg i Sydkinesiska sjön, som USA sedan en tid patrullerar tillsammans med Filippinerna.

USA:s närvaro i det omstridda havsområdet ses inte med blida ögon från Pekings horisont, och Kina understryker att landet kommer att försvara sitt territorium. Dit räknar man nästan hela Sydkinesiska sjön, i strid med USA och de flesta av Kinas grannländer.

”USA och Filippinernas gemensamma patrullerande i Sydkinesiska sjön uppmuntrar regional militarisering och underminerar fred och stabilitet”, heter det i ett uttalande från försvarsdepartementet i Peking.