"USA-soldater inne i Somalia"
En gammal man reagerar på kameran medan han vandrar på de trånga gränderna i den gamla staden Mogadishu, den 11 Januari 2007. Foto:(AFP /Stringer)


En liten grupp amerikanska militärer gick in i södra Somalia nyligen för att försöka utröna vilka som dödades i USA:s flyganfall där, rapporterar Washington Post.

Enligt tidningen, som i sin rapport i dag hänvisade till amerikanska källor, är detta veterligen första gången som USA-militär har satt sin fot på somalisk mark efter den katastrofala operationen 1994. Då sköt somaliska milismän ned två Black Hawk-helikoptrar och dödade 18 amerikanska soldater i huvudstaden Mogadishu.

Det var i går ovisst om den amerikanska gruppen var kvar inne i Somalia, skrev Washington Post.

USA har varit försiktigt med att skicka in militär personal på somaliskt territorium, men efter flyganfallet i måndags bedömdes det enligt tidningen som nödvändigt att ta den risken för att klart kunna identifiera vilka som dödats eller skadats på marken.

En högt uppsatt amerikansk företrädare i Östafrika sade i går till journalister att uppemot tio al-Qaida-anknutna ”terrorister” hade dödats i måndagens attack. Tre av de mest efterspanade misstänkta överlevde dock, uppgav källan som krävde att få vara anonym. Han förnekade att amerikanska specialstyrkor skulle befinna sig i Somalia.

Det amerikanska flyganfallet mot en sydsomalisk by var ett försök att utplåna en al-Qaida-grupp som anklagats för att ligga bakom terrorattentaten mot USA:s ambassader i Nairobi och Dar es Salaam 1998 och ett israeliskägt hotell i Kenya 2002.

Etiopiens ärkefiende Eritrea varnade i dag USA för att dess inblandning i Somalia kan få farliga konsekvenser. Den forna USA-vännen, som de senaste åren blivit en skarp USA-kritiker, anklagade nyligen den amerikanska regeringen för att ligga bakom kriget i Somalia då den islamiströrelse som dominerade landet drevs ut i en etiopisk invasion. Etiopiens regering anklagar i sin tur Eritrea för att ha skickat tusentals soldater för att hjälpa islamisterna.