USA pressar flygplatser till att införa strängare säkerhet globalt
Säkerhetsminister Janet Napolitano från Departementet för inrikes säkerhet (DHS), (höger) tillsammans med Vita Husets pressekreterare Robert Gibbs (vänster)och presidentens rådgivare i frågor om terroristbekämpning och inrikes säkerhet, John Brennan (mitten) höll presskonferens om den planerade attacken mot Flight 253. (Foto: AFP/Jim Watson)


Flygplatser kommer att höja säkerheten globalt. Det blir resultatet av Vita Husets granskning av terroristattackförsöket på Flight 253 på juldagen.

Säkerhetsminister Janet Napolitano från Departementet för inrikes säkerhet (DHS), tillkännagav flera rekommenderade förbättringar av säkerheten under en presskonferens den 7 januari. Napolitano gjorde uttalandet tillsammans med Vita Husets pressekreterare Robert Gibbs och presidentens rådgivare i frågor om terroristbekämpning och inrikes säkerhet, John Brennan.

– De här rekommendationerna kommer att förstärka flygsäkerheten – hemma och utomlands – genom nya partners, genom teknologi och genom polisens insatser, sade Napolitano i ett pressmeddelande.

Napolitano redogjorde för fem rekommendationer till Vita Huset som tillägg till andra åtgärder från DHS som infördes efter attackförsöket den 25 december.

En är att uppdatera den process som används för att skapa observationslistor för terrorister, vilket kommer att innebära förändringar i processen där namn läggs till ”flygförbudslistan”. DHS kommer också att ha samarbete mellan flygsäkerheten och energidepartementet med syfte att utveckla teknologi för skydd mot terrorister.

De kontroversiella helkroppsscanners, som kan se igenom kläderna, installeras nu på flygplatser över hela USA. För närvarande installeras 40 utrustningar, och ytterligare 30 kommer att installeras innan årets slut.

Det kommer att finnas fler flygpoliser, eftersom DHS kommer att använda sina poliser till att fungera som federala flygpoliser. De kommer också att arbeta med utländska regeringar för att förstärka den internationella säkerheten och standarden på flygplatssäkerheten.

Napolitano kommer att resa till Spanien senare den här månaden för det första av flera internationella möten om nya internationella standarder och rutiner för säkerheten. Andra DHS-tjänstemän kommer att resa runt i världen för att träffa ledare på de större flygplatserna och granska deras säkerhetsrutiner och den teknologi de använder.

Vita Huset gav en summering den 7 januari rörande försöket till terroristattack på juldagen, då Umar Farouk Abdul Mutallab försökte spränga Flight 253 i luften med sprängämnen som han hade gömda i underkläderna.

När granskningen släpptes sade Obama i ett uttalande från Vita Huset att ”Amerikas första försvarslinje är tidsenlig, korrekt information delges, integreras och analyseras, och som man agerar snabbt och effektivt på.”

Han tillade att de reformer som följde på 11:e september möjliggjorde det här informationsutbytet, men ”tyvärr, var det inte vad som skedde i händelseförloppet fram till juldagen”.

Granskningen säger att ”mänskliga misstag och en serie systematiska haverier” var det som gjorde att Abdul Mutallab inte stoppades innan incidenten. De sammanfattades i tre kategorier: säkerhetstjänstens analytikers misslyckande med att inse att Abdul Mutallab var ett hot; terroristbekämparnas misslyckande med att fördela ansvaret för uppföljning av hot samt brister i systemet med observationslistor för terrorister som lät Abdul Mutallab flyga trots att hans namn fanns på listan.

Enligt granskningen hade USA:s regering tillräckligt med information innan incidenten ”eftersom man identifierat Abdul Mutallab som sannolik AQAP-agent (al-Qaida på den Arabiska halvön) och hade potentialen att hindra honom från att gå ombord på Flight 253”.

Den säger att luckorna i systemet var andra än de vid terroristattacken 11:e september 2001. Det förra problemet var att information inte utbyttes mellan avdelningar och byråer.

Viss information om Abdul Mutallab och hans komplott var enligt granskningen känd hos flera byråer innan attackförsöket nyligen. Bland de många tipsen fanns det faktum att Abdul Mutallabs far träffade tjänstemän på den amerikanska ambassaden i Abuja i Nigeria och sade till dem att han var bekymrad över att hans son var böjd åt islamisk extremism och planerade en resa till Jemen.

”Trots att all den här informationen fanns tillgänglig för analytiker av alla källor vid CIA och NCTC (Nationella antiterroristcentret) innan attackförsöket lades inte pusselbitarna ihop, och som resultat verkar problemet mer handla om att komponenten att ’lägga ihop pusselbitarna’, hellre än om brist på informationsutbyte” saknades, säger granskningen.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/27765/