USA planerar toppmöte om Mellanöstern
JERUSALEM: USA:s utrikesminister Condoleezza Rice skakar hand med Israels premierminister Ehud Olmert under deras möte i hans residens den 15 januari 2007. (Foto: AFP/ Gpo/Moshe Millner)


Det viktigaste toppmötet om Mellanöstern på sex år. Så beskrivs mötet mellan Israels och palestiniernas ledare och USA:s utrikesminister Condoleezza Rice som planeras om några veckor.

Planerna blev kända efter dagens möte mellan Rice och Israels premiärminister Ehud Olmert i Jerusalem. Rice är på rundresa i regionen och fortsatte till Egypten och Saudiarabien.

Rices medarbetare på flyget till Egypten avslöjade för medföljande journalister att toppmötet, som väntas ske om tre-fyra veckor, ska handla om vad som måste göras för att en palestinsk stat ska kunna bli verklighet.

Sagesmännen sade att det planerade mötet
är det mest ambitiösa sedan januari 2001, då expresidenten Bill Clinton, Yasser Arafat och Israels dåvarande ledare Ehud Barak möttes i egyptiska Taba.

Det mötet misslyckades, men parterna anses aldrig ha varit så nära ett övergripande fredsavtal som då. Kort efteråt lämnade Clinton sin post och Barak ersattes av Ariel Sharon.

En företrädare för Abbas sade enligt AFP att presidenten inte hade informerats om planerna på ett toppmöte, men att han är positiv till idén.

Palestinierna reagerade dock negativt på att israeliska myndigheter på måndagen – samtidigt som Rice och Olmert möttes – begärde in offerter för bygget av 44 nya bostäder i bosättningen Maale Adumim, strax utanför Jerusalem på den ockuperade Västbanken.

Färdplanen för fred – den fredskarta från 2003 som samtliga parter anser ska ligga till grund för ett fredsavtal – förbjuder uttryckligen allt byggande i bosättningar. Israel tycker sig inte vara bundet av färdplanen eftersom man anser att palestinierna inte heller följer den.

Utspelet om ett nytt, övergripande toppmöte var oväntat, då USA har länge har hållit låg profil. Till sammanhanget hör problemen i Irak: President George W Bush behöver blidka arabländerna för att få deras stöd för sin plan att skicka drygt 20 000 fler soldater till Irak, en plan som få arabledare tror på.

Att övertyga USA:s tveksamma allierade är Rices viktigaste uppgift under rundresan i Mellanöstern. Efter Saudiarabien går hennes resa vidare till Kuwait.


RAMALLAH: USA:s utrikesminister Condoleezza Rice (V) skakar hand med Palestiniens President Mahmud Abbas på västbanken i staden Ramallah  den 14 januari 2007. (Foto: AFP//Ho/Ppo)

RAMALLAH: USA:s utrikesminister Condoleezza Rice (V) skakar hand med Palestiniens President Mahmud Abbas på västbanken i staden Ramallah den 14 januari 2007. (Foto: AFP//Ho/Ppo)