USA och Ryssland överens
USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov samtalar innan presskonferens i Genève den 14 september 2013. Washington och Moskva har kommit överens om ett avtal för att eliminera Syriens kemiska vapen, sade Kerry efter samtalen med Lavrov. (Foto: Philippe Desmazes/AFP)


USA och Ryssland har efter tre dagars intensiva förhandlingar enats om en nedrustningsplan för Syriens kemiska vapen. Syrien har fått en vecka på sig att visa upp sin kemvapenarsenal annars kan FN:s säkerhetsråd ta till kapitel 7.

Den omdiskuterade passagen, kapitel 7, möjliggör för omvärlden att ta till militärmakt. Både den ryske utrikesministern Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry betonar att det är en sista utväg.

Överenskommelsen innebär att de kemiska vapnen flyttas ut ur landet eller förstörs under första halvåret 2014.

USA:s president Barack Obama har sagt att USA står redo att agera om diplomatin misslyckas och amerikansk militär stannar kvar utanför Syriens kust.

Gudrun Persson Rysslandsexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut sade enligt SvD:

”Både USA och Ryssland kommer stärkta ur det hela. Putin kan på något sätt sägas ha räddat ansiktet på Obama och Ryssland har stärkt sig diplomatiskt.”

Alla är inte lika positiva. Syriska oppositionstalesmän är besvikna. De tror att så länge Bashar al-Assad symboliskt samarbetar kan kriget fortgå som förut. En ledamot i arméns råd, Qassim Saad Iddin, sade enligt SvD:

”Kerry-Lavrov-planen kan dra åt helvete. Vi avvisar den, vi kommer inte att skydda inspektörerna eller släppa in dem i Syrien.”

Även från amerikanskt håll kommer kritik mot överenskommelsen. Två ledande republikanska senatorer, John McCain och Lindsay Graham sade att överenskommelsen är meningslös, den är början på en diplomatisk återvändsgränd. De har länge velat att USA ska engagera sig militärt och förse oppositionen med vapen.

Obama bemötte på söndagen kritiken där han kallats för obeslutsam, hit och dit och motvillig befälhavare.

”Jag bryr mig inte så mycket om stilpoäng, det är resultatet som räknas”, sade Obama enligt SR.

På lördagen meddelade FN att Syrien officiellt kommer att anslutas till den internationella konventionen mot kemiska vapen den 14 oktober.