USA och Ryssland inleder dialog om Syrien
Ryska bombflyg slog på onsdagen till mot Talbisseh i Homsprovinsen i Syrien. Kan en dialog mellan USA och Ryssland kan bli ett första steg mot en lösning i Syrienkonflikten? (Foto: Mahmoud Taha /Getty image)


USA och Ryssland ska redan idag påbörja samtal om Syrien, efter de första ryska flyganfallen. Samtidigt kommer motstridiga rapporter om vilka mål de anfallen faktiskt riktade in sig på.

Redan första dagen av Rysslands flyganfall mot Islamiska staten i Syrien, går meningarna isär om vilka mål Ryssland egentligen siktade på.

Ryska försvarsdepartementet säger att de utfört ett tjugotal attacker mot IS-mål under onsdagen. Men USA misstänker att målen var andra oppositionsgrupper som strider mot Syriens president Bashar al-Assad, rapporterar BBC.

Motstridiga uppgifter

Den syriska statskontrollerade nyhetsbyrån Sana, rapporterade att ryska stridsplan slagit till mot IS-fästen i provinserna Homs och Quanaitra med flera ställen.

Andra källor säger dock att de ryska attackerna har utförts mot platser där IS inte har någon närvaro. Istället har de träffat områden där andra Assadrebeller håller till.

Den Fria syriska armén hävdar att deras posteringar har träffats, och att ett trettiotal civila dödats. Enligt det Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har 28 personer, däribland kvinnor och barn dödats i attackerna.

Hoppfullt om rysk-amerikansk dialog

Samtidigt har USA och Ryssland inlett en dialog för att åtminstone undvika att ryska och amerikanska bombplan hamnar på kollisionskurs med varandra. De militära kontakter som nu tagits mellan inger hopp hos många, och kan tolkas som ett första steg mot en politisk och diplomatisk dialog mellan länderna.

I FN-högkvarteret ser man det som den enda långsiktiga lösningen på kriget i Syrien. Igår höll FN:s säkerhetsråd ett planerat möte om Syrien där USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands motsvarighet Sergej Lavrov träffades öga mot öga.

På mötet sade John Kerry bland annat att det är oerhört allvarligt om Ryssland bombar mål som inte tillhör Islamiska staten. Det skulle väcka tvivel om huruvida det verkligen är IS man vill få bort, eller om man snarare vill skydda sin allierade, Bashar al-Assad, skriver SR. Liknande tongångar har också hörts från Nato, Frankrikes utrikesminister och USA:s försvarsminister.

Lavrov har dock avfärdat de här farhågorna, och enligt SVT har Kerry sagt att han och Lavrov tillsammans utvecklat idéer om en politisk process som kan avsluta inbördeskriget i Syrien.