USA och Nato stöder Estland
Medlemmar av en delegation från Duma, det ryska underhuset, inspekterar det berömda monumentet som flyttades från centrum av Tallin till en militär kyrkogård. Monumentet är på plats på kyrkogården. (Foto: AFP/Raigo Pajula)


Estland har nu fått stöd från Nato och USA i sin konflikt med Ryssland. Båda manar Ryssland till besinning. Efter gårdagens angrepp på Estlands och Sveriges ambassadörer rapporterades ny stenkastning mot Estlands konsulat.

Moskva har meddelat att de ryska leveranserna av olja och kol till Estland stoppats.

I dag krävde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov omedelbar tillgång för Ryssland till de ryska medborgare som har gripits i Tallinn, rapporterar Interfax.

Lavrov uppmanade Estland att avstå från provokativa åtgärder enligt den ryska nyhetsbyrån.

Natten i dag förekom stenkastning mot det estländska konsulatet i Moskva. Ett fönster krossades. Förövarna kom undan, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.

Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer ringde i onsdags till Estlands president Toomas Hendrik Ilves och försäkrade honom om alliansen stöd.

Oro i Nato

Washington uppmanade samtidigt Ryssland att retirera i den upptrappade dispyten med Estland, som fått sin ambassad och ambassadör i Moskva attackerade av Kremltrogna aktivister.

Även Sveriges ambassadör Johan Molander utsattes för en attack då han kom i bil till den estländska ambassaden.

Natochefen uttryckte sin oro över Rysslands uppträdande mot grannlandet, rapporterar den baltiska nyhetsbyrån BNS.

-Flytten av ett gravmonument från andra världskriget är en intern angelägenhet för Estland, sade generalsekreteraren med hänvisning till överföringen av den så kallade bronssoldaten till en krigskyrkogård i förra veckan.

IT-attacker

Han fördömde också vad han såg som Rysslands propagandakampanj mot Estland och inblandning i Estlands inre angelägenheter.

Natochefen uppmanade Ryssland att omedelbart befria den estländska ambassaden i Moskva från belägring av aktivister och leva upp till Wienkonventionen genom att garantera estländska diplomaters säkerhet.

Jaap de Hoop Scheffer uttryckte också sin oro över de IT-attacker som förekommit mot estländska regeringsdepartement och myndigheter. President Ilves konstaterade att en de av dessa attacker kommit från datorer i den statliga ryska administrationen.

I Washington sade en talesman för UD att USA är bekymrat över ”rapporter om våld och trakasserier” inklusive mot Estlands ambassad och diplomater i Moskva, rapporterar AFP.

Oljeleveranser

Estlands premiärminister Andrus Ansip sade på en presskonferens i Tallinn på torsdagen att oljeleveranserna från Ryssland ännu inte har avbrutits, rapporterar TT:s utsände.

Om det sker så kommer det inte att tillfoga Estlands ekonomi särskilt stor skada. De som främst kommer att drabbas är de ryska entreprenörerna i Estland, sade han.

Ansip påpekade att den ryska blockaden av Estlands fiskeexport nyligen ledde till att den exporten omdirigerades till Kaukasus.

Han underströk också att Estlands ekonomi är nära knuten till den svenska och finländska ekonomin.