USA och dess allierade överväger flygförbud över Libyen
En libysk civilperson håller luftvärnskanonens ammunition vid en av arméns baracker den 28 februari 2011 i Benghazi där dussintals civila registrerade sig för en civilförsvarsutbildning av fruktan för en flygräd från Tripoli. (Foto: Marco Longari/AFP/Getty Images)


USA och dess allierade överväger att placera en flygförbudszon över Libyen för att förhindra att ledaren Moammar Gaddafi använder flygvapnet mot regeringsfientliga demonstranter.

Utrikesminister Hillary Clintons talesman Phillip J Crowley sade att USA tittar på ”flera möjliga alternativ som vi kan använda oss av” och en flygförbudszon är ett av dem.

Philllip Crowley konstaterade att utrikesdepartementet behöver tillstånd från det internationella samfundet för att instifta en flygförbudszon över Libyen. Gaddafi anklagas för att använda flygvapnet mot regeringsfientliga demonstranter.

– Men man kan inte ”knäppa med fingrarna” och deklarera en flygförbudszon. Det är mycket förberedande arbete som måste göras, tillade han.

Kanadas utrikesminister Lawrence Cannon sade på måndagen att en flygförbudszon över Libyen inte kommer att fungera, enligt AFP.

– I frågan om flygförbudszon verkar det inte finnas någon enighet bland våra allierade. Det är så många delar som vi inte känner till än så jag vill inte yttra mig i frågan ännu. Vi har inte tillräckligt med information, sade han enligt nyhetsbyrån.

För att inrätta en flygförbudszon skulle USA och dess allierade behöva använda hundratals flygplan för att förstöra Libyens luftvärnssystem och sedan måste flygplan patrullera luftrummet, sade nuvarande och pensionerade amerikanska officerare till Los Angeles Times.

– Detta är genomförbart, men faktum är att det inte är lätt, sade den pensionerade generallöjtnanten Michael M. Dunn till The Times.

Nästa vecka kommer EU: s ledare att ha ett extrainsatt toppmöte om Libyen. Något militärt ingripande är inte aktuellt i dagsläget, enligt TT.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/world/no-fly-zone-in-libya-considered-by-us-allies-52162.html