USA-kommission: Sluta kriga i Irak
JORDANIEN, Amman: President George W. Bush (H) och Iraks premierminister Nouri Maliki anländer till gemensam presskonferens på Four Seasons hotell i Amman, Jordan. (Foto:AFP/Jim Watson)


Den oberoende kommission som utvärderat USA:s Irakpolitik föreslår en radikal kursändring. Styrkorna i Irak bör nästa år övergå från en stridande till en stödjande roll och en regional konferens bör kallas samman.

Undersökningskommissionen Iraq Study Group, som leds av den tidigare utrikesministern James Baker, lämnar sin rapport först den 6 december men huvudpunkterna läcktes natten till torsdagen svensk tid. Det viktigaste förslaget är att de amerikanska styrkorna dras tillbaka från fältet och in till kasernerna. Den stridande rollen ersätts med en stödjande, uppger en källa nära kommissionen.

Någon detaljerad plan för truppreträtten föreslås inte, bara att den bör ske någon gång under nästa år, enligt källan. USA har nära 140 000 soldater i Irak och en reträtt av de stridande förbanden skulle ändå innebära att hälften av soldaterna blir kvar i landet för bland annat utbildning och logistik.

Rapporten väntas leda till en politisk kursändring – även om president George W Bush skulle strunta i rekommendationerna. Sedan demokraterna vunnit makten i kongressens båda kamrar är hans manöverutrymme beskuret. Dessutom står presidentens eget parti republikanerna bakom rekommendationerna eftersom kommissionen består av fem företrädare från vardera parti.

Kriget har blivit alltmer impopulärt i takt med att amerikanska soldater dödas, samtidigt som situationen bara förvärras. Allt fler börjar tala om ett inbördeskrig i stället för religiöst färgat våld.

Kommissionens respekterade ordförande James Baker var utrikesminister i förre presidenten George Bush den äldres regering. Förslaget om en regional konferens kan leda till direkta samtal mellan USA och Iran och Syrien, som båda anklagas av USA för att underblåsa våldet i Irak. President Bush sade vid ett möte med Jordaniens kung Abdullah II att tiden inte är mogen för en dialog med Syrien, eftersom landet då skulle känna det som en uppmuntran till ingripanden i Libanon, skriver nyhetsbyrån AFP.