USA, Kanada och Storbritannien lägger tuffa sanktioner på Iran
Utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Timothy Geithner (till vänster) informerade om nya sanktioner mot Iran på utrikesdepartementet den 21 november 2011 i Washington, DC. (Foto: Mark Wilson / Getty Images)


USA, Kanada och Storbritannien lägger nya sanktioner mot Iran till följd av nya starka bevis från FN att landet fortsätter att utveckla sitt kärnvapenprogram.

Orsaken till beslutet, som tillkännagavs på måndagen, var en rapport, från 9 november av FN:s Internationella atomenergiorgan, som ger nya bevis för att Iran har genomfört tester som tyder på utveckling av kärnvapen. Västvärlden har under flera år infört allt hårdare sanktioner mot Iran i försök att stoppa det misstänkta vapenprogrammet. Iran har alltid bedyrat att landets kärnenergiprogram endast är till för civila ändamål.

Med en verkställande order godkände USA:s president Barack Obama sanktionerna riktade mot leverans av varor, tjänster, teknik och monetärt stöd till Irans oljetillgångar och petrokemisk industri. Industrin är en ”betydande källa till exportintäkter och en täckmantel för import för sanktionerad verksamhet” stod det i ett gemensamt uttalande från utrikesminister Hillary Clinton och finansminister Tim Geithner.

Elva personer eller enheter var också särskilt angivna av USA som föremål för sanktioner för deras medverkan i Irans program för massförstörelsevapen. Iran ansågs också vara en jurisdiktion för ”penningtvätt” enligt Patriot Act (bland annat mot terrorism). 

Kanadas sanktioner förbjuder finansiella transaktioner med Iran. Ottawa inkluderade också på sin lista över förbjudna varor alla varor med anknytning till petrokemisk, olje- och gasindustrin.

”Kanada kommer att fortsätta arbeta med den växande listan av likasinnade länder i ett försök att begränsa möjligheten för Irans ledare att vidare underminera fred, välstånd och stabilitet”, sade Kanadas utrikesminister John Baird i ett uttalande.

Storbritannien skar på måndagen av sina band med alla Iran-baserade banker på grund av bevis på att bankerna finansierar landets nukleära forskning och ballistiska robotar.

Brittiska finansministern George Osborne sade att det är första gången som Storbritannien använder sådana befogenheter för att ge påföljd på en hel nations banksektor, enligt ett uttalande från hans kontor.

Flera västerländska regeringar väntas följa efter under de kommande dagarna.


Med kompletterande rapportering av Alex Johnston

Översatt från engelska