USA kan segra i Irak, säger Rumsfeld
Tzipi Livni, Israels utrikesminister. (Foto: Patrick Kovarik)


Israels utrikesminister Tzipi Livni och den avgående amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld går båda till attack mot slutsatserna i den så kallade Bakerrapporten, samtidigt som arbetet pågår i Vita huset för att diskutera en förändring av kursen i Irak.

Livni och Rumsfeld framträdde i Washington under fredagen.

Tzipi Livni, tidigare favorit hos Ariel Sharon under hans tid som premiärminister, gick till angrepp mot tanken i rapporten att konflikten mellan Israel och palestinierna är grundläggande för hela problematiken inklusive Irakkriget.

– Det är ett vanligt misstag att tänka så, sade hon vid ett möte för israeliska och amerikanska beslutsfattare anordnat av tankesmedjan Brookings Institution.

Spänningarna i Mellanöstern beror inte alls på territorium, sade hon med syftning på Israels ockupationer, utan på ideologi:

– Det grundläggande hotet i regionen kommer från den radikala regimen i Iran, sade hon och uppgav att arabiska ledare som hon träffat i förtroende har sagt samma sak till henne:

– Så säger de bakom lyckta dörrar men tyvärr inte offentligt, sade hon och sammanfattade sitt anförande med att ”den verkliga konflikten i regionen rasar inte längre mellan judar och araber utan mellan moderata krafter och extremister”.

Rumsfeld, som avgår på grund av sina insatser i Irakfrågan, framhöll med kraft att Bakerrapporten inte säger någonting som försvarsdepartementet inte redan har övervägt.

Det skulle vara ett förskräckligt misstag att dra bort de amerikanska soldaterna brådstörtat, sade han.

USA kan fortfarande vinna i Irak ”men bara om vi har tålamod och styrka att stanna kvar”, sade han inför några hundra medarbetare på försvarsdepartementet.

Vita huset diskuterar rekommendationerna i Bakerrapporten för att utveckla nya riktlinjer för kriget i Irak. Presidenten ska presentera dem i ett tv-sänt tal kring 18 december, uppger Washington Post.

Källor som deltar i diskussionerna känner besvikelse över utvecklingen i Irak och allt större lust att bara inleda utmarschen.

Just nu behandlas tre förslag, skriver tidningen:

Ett går ut på att snabbt öka insatsen i Irak med 15-30 000 man för att säkra Bagdad och intensifiera utbildningen av irakiska soldater.

Ett annat handlar om att avbryta den amerikanska militärens kamp mot irakiska upprorsmän och inrikta all energi på bekämpande av al-Qaida och dess sympatisörer.

Det tredje och mest kontroversiella går ut på att USA medvetet ska överge sunnimuslimerna i Irak och lägga all tyngd bakom majoriteten av shiamuslimer och deras företrädare för att åtminstone skapa en fungerande statsapparat, uppger Washington Post.