USA jagar ambassadbombare i Somalia
PÅ HAVET: USA:s hangarfartyg USS Dwight D. Eisenhower på väg mot Somalias kust. (Foto: AFP/US Navy/PH3/David E. Carter)


En terrorcell som låg bakom attentaten mot USA:s ambassader i Östafrika 1998 sägs ha varit målet för USA:s flygangrepp mot södra Somalia. Många rapporteras ha dödats i flygräden, enligt vittnen även civila offer.

– Många människor dödades och jag tror att terroristerna eliminerades, sade Somalias informationsminister Ali Jama till AFP.

Vittnen talade om ”14 massiva explosioner” och sade att minst fyra civila hade dödats. Angreppet i måndags utfördes av ett flygplan av typen AC130, en tungt beväpnad variant av transportflygplanet C130 Hercules.

Attacken, som riktades mot två byar i området Ras Kamboni vid gränsen mot Kenya, var USA:s första kända militära ingripande i Somalia sedan den ödesdigra insatsen i början av 1990-talet.

I oktober 1993 dödades 18 amerikanska soldater och flera hundra somalier under våldsamma strider i huvudstaden Mogadishu, händelser som skildrats i boken Black Hawk Down och filmen med samma namn.

Somalias interimspresident Abdullahi Yusuf, som anlände till Mogadishu i måndags sedan islamistmilisen som kontrollerat staden jagats bort av etiopisk militär, gav USA:s flygattack mot Ras Kamboni sitt godkännande.

– De som utförde attentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania var där, så det var rätt tidpunkt att utföra sådana angrepp, sade Yusuf.

– Amerikanerna jagar al-Qaidas terrorister över hela världen och detta var en del av den jakten.

224 människor dödades och tusentals skadades
i de samtidiga bombangreppen mot ambassaderna i Nairobi och Dar es Salaam. Tre män har utpekats som huvudmisstänkta, och har sagts gömma sig i Somalia: Fazul Abdullah Muhammad från Komorerna, kenyanen Salih Ali Salih Nabhan och Abu Taha al-Sudani från Sudan.

Enligt den amerikanska nyhetskanalen fanns dessa tre män bland de tusentals islamister som jagades ut från Mogadishu 28 december efter den etiopiska invasionen. De ska sedan ha spårats av förarlösa flygplan. Om de tre männen dödats i flygattacken är ännu oklart.

Vissa somaliska källor uppgav för AFP att flygräden utfördes sedan förhandlingar med den klan som misstänktes gömma de tre al-Qaidamännen misslyckats.

Utgångspunkter för det amerikanska angreppet
kan ha varit USA:s militärbas i Djibouti, Somalias norra grannland. Den amerikanska militären uppges ha hjälpt Etiopiens armé med spaning och underrättelseinhämtning under offensiven i Somalia.

Det islamistförbund med rötterna i religiösa domstolar som kontrollerade det mesta av Somalia har drivits bort, och resterna av milisen jagas i obygden i södra Somalia. Kenya försöker förhindra att de tar sig över gränsen.

Utanför kusten vakar USA:s krigsfartyg. Ett hangarfartyg har skickats dit för att bistå två kryssare och ett amfibiefartyg som redan var på plats, meddelade amerikanska femte flottan i Bahrain på tisdagen.

”På grund av den snabba utvecklingen av händelserna i Somalia har det amerikanska centralkommandot sänt hangarfartyget USS Dwight D Eisenhower från Arabiska havet till vattnen strax utanför Somalia”, löd meddelandet.