USA ger sig in i markstrider i Syrien
Amerikanska instruktörer tränar irakiska rekryter på en militärbas i april 2015. (Foto: John Moore/Getty Image)


Amerikanska soldater ska kunna ingå i direkta markstrider i Syrien för att förstärka insatserna mot Islamiska staten. USA kommer inte att väja för att stödja lokala grupper både från luften och på marken.

Trots politiska risker har Obama-administrationen öppnat för amerikanska markstridstrupper i Syrien. Den här vändningen kom några veckor efter att Ryssland började backa upp president Bashar al-Assad med flyganfall.

USA:s flyganfall mot Islamiska staten, IS, har inte gett den effekt man hoppades på, och i tisdags lade USA:s försvarsminister Ash Carter fram förslag på hur man ska kunna bekämpa IS bättre.

Carter beskriver den föreslagna förändringen som tre R: Raqqa, Ramadi och ”Raids” (anfall, räder). Man vill förstärka insatserna mot IS starka fästen både i Irak och Syrien.

Det första R syftar på att återta Raqqa, huvudort i IS-territoriet i Syrien. Där ingår att fortsätta utbilda och utrusta syriska kurder och intensifiera flyganfallen. Carter säger att den amerikanska militären inte kommer att väja för att stödja lokala grupper från luften eller på marken.

Det andra R står för Ramadi i Irak, som IS intog i maj. Det tredje R står för fler räder, som är den mest aggressiva åtgärden som USA har använt mot IS.

Avsikten är att krympa IS territorium till ett mindre och mindre område tills de inte har någonstans att ta vägen.

ryskstödda regimoffensiven i Syrien går trögt