Urumqi firar lokale partichefens avgång
En protest utanför det kinesiska konsulatet i Melbourne där uigurer anklagar det Kinesiska kommunistpartiet för brott mot demonstranter i Urumqi. (Foto: Paul Crock/AFP/Getty Images)


I Xinjiangprovinsens huvudstad Urumqi sköts det med fyrverkerier för att fira nyheten om att den lokale partichefen Wang Lequan kommer att bytas ut.

Wang, som suttit på posten i 15 år, byts ut 8 månader efter regionens värsta etniska oroligheter, vilka ledde till hundratals dödsoffer och att regimen lade området i total mediaskugga i sex månader. Wang kommer ersättas av Zhang Chunxian, före detta partichef i Hunanprovinsen, rapporterade nyhetsbyrån Xinhua. 

Arbetare vid det stora företaget Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) och South Xinjiang firade genom att skriva klagoskrifter om Wang till högre ämbetsmän.

En uigur som ville förbli anonym talade med Epoch Times om förändringen. 

– Wang Lequan har gett sig av och vi är överlyckliga. Han var en katastrof för Xinjiangs folk. Det var inte bara så att han hanterade händelserna runt den 5 juli 2009 illa, de orsakades av honom.

En annan man som också ville förbli anonym sade att han arbetade på en av militärbaserna i Xinjiang.

– Vi som bor här i Xinjiang tycker inte alls om Wang Lequan. Han gjorde ingenting för folket här.

Han sade att Wang minskade lönerna för personalen på XPCC och även för militären. 
– Han förmedlade en massa pengar till sina släktingar och vänner och förtryckte folk mycket allvarligt. Alla här har varit mycket arga, men ingen har vågat tala ut. Man har varit rädd för att råka illa ut om man rapporterat om honom.

Han tillade att folk även är rädda för att tala med media utifrån eftersom det anses vara att ”avslöja statshemligheter”.

En annan invånare sade om Wang:
– Han åt mer än tio sorters mat till frukost. Han betedde sig som en kejsare. Vårt folk här i Xinjiang tycker inte om den här sortens ämbetsman.

Gällande Wangs ersättare sade en invånare:

– Vi kan ännu inte se något hopp. Just nu är de högre instanserna bara bra på att komma med vackra ord. Vi får vänta och se vad de faktiskt gör.

Den officiella dödssiffran efter protesterna i Urumqi såsom den rapporterades av regimtrogna Ming Pao Daily var 200. Lokala uigurer säger att bara bland dem var dödssiffran minst 800.

Våldet på gatorna drog till sig omvärldens uppmärksamhet och kommunistpartiet kritiserades och ifrågasattes av omvärlden för hur man hanterade situationen.

Wang har utsetts till vice ordförande för kommunispartiets nationella kommitté, vilket enligt en kommentar från BBC är en uppenbar degradering.

Xinjiang beboddes tidigare till största delen av uigurer, som är ett muslimskt turkfolk. Efter årtionden av kinesisk kolonisation har de blivit en minoritet i sitt eget hemland. Xinjiang är rikt på olja, gas och kol, men de statliga investeringarna i regionen har inte kommit majoriteten av uigurerna till godo.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34486/