Urumqi bevakas av 40 000 säkerhetskameror
Kamerorna som har installeras i Urumqi har HD och kan rotera 360 grader med fast fokus. (Foto: AFP/Getty Images)


Huvudstaden Urumqi i Xinjiang är starkt bevakad mot alla tänkbara eventualiteter inför den 5 juli på minnesdagen av oroligheterna förra året. Kinas säkerhetsmyndigheter har installerat fler än 40 000 övervakningskameror i offentliga platser i hela staden.

Vissa kinesiska medier, inklusive media i Urumqi, iyaxin.com, rapporterade den 2 juli att ett omfattande videoövervakningssystem har införts i Urumqi med installation av mer än 40 000 övervakningskameror inne i stadens 3 400 bussar, på 200 busstationer, 4 400 vägar och gator, 270 skolor och daghem samt på 100 stormarknader, vilket ger övervakning dygnet runt.

Dessa siffror är från den 1 juli och installationer pågår fortfarande enligt den person som ansvarar för informationskontoret i Urumqi.

Enligt Associated Press nyanställdes omkring 5 000 nya poliser i Xinjiang under det gångna året.

Dilshat Rishit, talesman för World Uyghur Congress (WUC), berättade för Epoch Times i en exklusiv intervju att staden Urumqi kändes som ett stort utomhusfängelse för uigurerna, att situationen är värre än före incidenten 5 juli, 2009  och beskriver den som ”explosiv”.

En artikel på en annan mediesajt i Urumqi, wlmqwb.com, beskriver att kamerorna har HD, är säkra för upplopp, brandsäkra och kan rotera 360 grader med fast fokus. Det sägs också att för viktiga övervakningsområden används en kombination av sfäriska videokameror som dessutom är utrustade med infrarött mörkerseende så att bilderna är tydliga även på natten.


En uigurisk kvinna tigger när kinesiska paramilitära poliser patrullerar på gatorna i Urumqi den 5 juli 2010. (Foto:AFP/Peter Parks)

En uigurisk kvinna tigger när kinesiska paramilitära poliser patrullerar på gatorna i Urumqi den 5 juli 2010. (Foto:AFP/Peter Parks)

Invånare i Urumqi berättade att specialpoliser och beväpnade poliser patrullerar gator och samhällen, och har tagit kontroll över hela staden.

En kvinna bosatt i Urumqi berättade för Sound of Hope (SOH) Radio Network att väskor kontrolleras på bussar och i dagligvaruhandeln, och även i parker där bord satts upp enbart för detta ändamål.

– Myndigheter är oerhört vaksamma eftersom det börjar närma sig ett-års jubileum, sade hon.

En man med namn Su, bosatt i Urumqi, berättade för SOH om sina minnen från händelsen den 5 juli 2009.

– Det verkliga antalet skadade är definitivt högre än den officiella dödssiffran på 197 [meddelad av myndigheter]. Minst tre till fyra tusen personer dödades och de flesta var oskyldiga [åskådare]. Händelsen den 5 juli har återuppväckt konflikter mellan uigurer och hankineser. Efter den 6 juli och 7 juli var de flesta av de dödade uigurer. Kommunistpartiet vill inte att vissa saker avslöjas till det internationella samfundet.

Kinesiska myndigheter hävdar att 197 dödades och 1 600 skadades under protesterna den 5 juli 2009.

Amnesty International (AI) släppte en rapport den 2 juli där man bestrider den officiella kinesiska versionen av händelserna den 5 juli 2009.

Rapporten från AI har dokumenterat vittnesmål från uigurer som flytt Kina under oroligheterna. De beskrev ”onödig eller överdriven användning av våld, massarresteringar, påtvingade försvinnanden och tortyr och misshandel i häkte som inträffade den 5 juli 2009 och under de följande kraftåtgärderna från regeringen.”

Catherine Baber, vice verkställande direktör för Amnestys Asien-Stillahavsområdet sade:
– Den officiella redogörelsen lämnar för många frågor obesvarade. Hur många människor dog i verkligheten, vem dödade dem, hur gick det till och varför?

Enligt rapporten sade ögonvittnen: ”Protesterna mot regeringens passivitet inför dödandet av uiguriska fabriksarbetare i södra Kina började fredligt men möttes med våld av säkerhetsstyrkor.”

I rapporten citeras också en kvinna från Urumqi: ”Omkring tjugo militärfordon anlände. Säkerhetsstyrkorna hade automatvapen och började knuffa undan demonstranter. Kvinnan gick mot dem. En polisman sköt henne. Hon dog. Det var chockerande och jag var mycket rädd. Allt blev sedan kaotiskt. ”

Dilshat Rishit från WUC berättade för Epoch Times:

– Incidenten den 5 juli 2009 hände inte av en slump. I stället var det en protest av uigurer som hade utsatts för kinesiska myndigheternas långvariga och systematiska förföljelse och de kunde inte uthärda det längre. Men de kinesiska myndigheterna tar inte lärdom av det som hände förra året utan har satt igång en ännu hårdare politiskt förtryck av dem.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/38563/