Urgammalt okänt språk funnet i Chongqing
De mystiska böckerna som hittades i Chongqing. Under de två år som gått sedan de hittades har ingen lyckats tyda språket i dem. (Foto: Epoch Times)


Den etniska minoriteten Tujia har ett eget talspråk, men har inte ansetts ha ett eget skriftspråk. Men på senare år har man funnit flera mycket gamla böcker, författade på ett och samma skriftspråk i Tujia-bosättningen Youyang i centrala Kina. Två år har gått utan att någon lyckats tyda dem.

Chongqing Morning Post skrev 2008 om hur den 38-årige Zhou Yongle från Youyang, som ligger på gränsen mellan provinserna Hunan, Hubei och Guizho samt stadsområdet Chongqing, i sin jakt på antikviteter köpte gamla böcker av en bonde när han var i staden Yiju år 2006. En mycket gammal, trådbunden bok fångade hans uppmärksamhet när han i sitt hem snyggade till det han köpt.

Denna gamla bok var gjord av tjugo pergamentblad av en typ som används i bergsområdet Wuling. De vertikalt arrangerade tecknen var mycket lika traditionella kinesiska tecken, prydligt och kraftfullt skrivna med pensel. Han blev dock mycket förvånad när han inte kunde känna igen några ord.

Vid en närmare titt fann Zhou Yongle kinesiska tecken bredvid varje ord, vilka tycktes vara noter eller översättningar. Enligt dessa skulle titeln på boken vara ”Den urgamla tre-tecken-klassikern”.

Zhou konsulterade diverse kinesiska klassiska verk och experter, men ingen kunde läsa de mystiska tecknen.

Våren 2007 köpte Zhou antikviteter igen, denna gång i ett gammalt hus i den mycket gamla staden Gongtan, som evakuerats på grund av ett kraftverksbygge. Där fann han en annan gammal bok, utan pärmar, som var skriven med samma tecken.

När han undersökte boken fann han att det var en gammal ordlista. De stora tecknen hade även här små kinesiska tecken bredvid sig. När han jämförde fann han att båda böckerna faktiskt var skrivna med samma tecken, och därmed drog han slutsatsen att de var skrivna på samma språk.

Zhou kommenterade fynden: ”Tujia anses allmänt som en etnisk minoritet med eget talspråk men utan eget skriftspråk. Om vi kan lösa mysteriet med dessa oläsbara böcker som hittats längs Wu-floden och bevisa att orden är ord som används av Tujia vore det en mycket stor upptäckt för Tujiakulturen. De etniska minoriteternas historia skulle få skrivas om.”

Så här långt har man, enligt Zhou, bara funnit detta mystiska skriftspråk i Youyanglänet och inga spår av det har någonsin hittats i något annat område.