loadingMusikanter från flera urfolk kommer ska uppträda på lördagskvällen där Simon-Issát Marainen, förutom att vara konferencier ska jojka. ”Det blir mycket a capella” säger han till Epoch Times. (Foto: Carola Grahn)
Musikanter från flera urfolk kommer ska uppträda på lördagskvällen där Simon-Issát Marainen, förutom att vara konferencier ska jojka. ”Det blir mycket a capella” säger han till Epoch Times. (Foto: Carola Grahn)
Inrikes

Urfolksforum i Jokkmokk

Barbro Plogander - Epoch Times

Indigenous Terra Madre – urfolkens moder jord, är ett internationellt urfolksforum i Jokkmokk som går av stapeln mellan den 17-19 juni. Urfolk från hela världen träffas under samiskt värdskap för att utbyta erfarenheter och kunskap.

– Vi tror på en livskraftig jord där urfolkens samlade kunskaper, om hur vi tar tillvara våra egna råvaror, producerar vår egen mat, hushållar med naturresurser och bevarar den biologiska mångfalden, är viktiga redskap för att uppnå livskraft, säger Slow Food Sápmis ordförande Ol-Johan Sikku i ett pressmeddelande.

Urbi Svonni, en av talarna under konferensen, växte upp norr om Torne träsk men gav sig ut i världen. Först blev det Kanada, sedan Grönland och Sydamerika. Regnskogarna i Peru kom att bli hans hem under fem år, och där fann han det han sökte, lärare.

Dessa lärare kallas för ”Curandero” av de sina, de är helare eller naturläkare och tillhör witoto- och jauaindianerna. Urbi fick lära sig att leva och överleva i djungeln, vilka växter och örter som botade olika sjukdomar och åkommor.

– Här i Sápmi (samernas land) har nästan all kunskap om traditionellt helande och naturmediciner försvunnit. Samerna är med andra ord helt i händerna på den moderna läkarvetenskapen, med dess sätt att bota och använda sig av mediciner som framställts i kemiska processer, säger Urbi Svonni i ett pressmeddelande.

När han i sin ungdom ville läras sig samernas traditionella kunskap fann han till sin besvikelse att det mesta var eller höll på att försvinna. Men det fanns tyst kunskap kvar men den skulle förbli tyst.

I Amazonas djungler däremot fick Urbi ta del av mycken kunskap och den kommer han nu att tala om på konferensen i Jokkmokk.

– För att leva hälsosamt måste man äta nyttig och naturlig mat. Och i djungelns skogar och vatten kan nästan alla djur ätas. Däremot, när det gäller växter så måste man kunna skilja på de nyttiga och de giftiga. Utanför städerna lever denna tradition stark än idag. I städerna däremot så gör man allt för att kopiera den amerikanska snabbmatkulturen, säger Urbi Svonni som fick namnet Jungle av sina indianska vänner.

Indigenous Terra Madre-konferensen invigs den 17 juni i midnattsolens sken där Slow Food Sámpi är arrangör. Slow Food Sámpi ingår i Slow Food-rörelsen som är internationell. Den har tre ledord:

Gott – för att mat och dryck ska njutas, inte bara vara ett sätt att snabbt få näring.

Rent – för att mat och dryck inte ska innehålla en massa gifter och för att produktionen inte får skada miljön.

Rättvist – för att bra mat är en rättighet även för den som har mindre i plånboken och för att de som producerar mat och dryck ska ha drägliga arbets- och livsvillkor.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingMusikanter från flera urfolk kommer ska uppträda på lördagskvällen där Simon-Issát Marainen, förutom att vara konferencier ska jojka. ”Det blir mycket a capella” säger han till Epoch Times. (Foto: Carola Grahn)
Musikanter från flera urfolk kommer ska uppträda på lördagskvällen där Simon-Issát Marainen, förutom att vara konferencier ska jojka. ”Det blir mycket a capella” säger han till Epoch Times. (Foto: Carola Grahn)
Inrikes

Urfolksforum i Jokkmokk

Barbro Plogander - Epoch Times

Indigenous Terra Madre – urfolkens moder jord, är ett internationellt urfolksforum i Jokkmokk som går av stapeln mellan den 17-19 juni. Urfolk från hela världen träffas under samiskt värdskap för att utbyta erfarenheter och kunskap.

– Vi tror på en livskraftig jord där urfolkens samlade kunskaper, om hur vi tar tillvara våra egna råvaror, producerar vår egen mat, hushållar med naturresurser och bevarar den biologiska mångfalden, är viktiga redskap för att uppnå livskraft, säger Slow Food Sápmis ordförande Ol-Johan Sikku i ett pressmeddelande.

Urbi Svonni, en av talarna under konferensen, växte upp norr om Torne träsk men gav sig ut i världen. Först blev det Kanada, sedan Grönland och Sydamerika. Regnskogarna i Peru kom att bli hans hem under fem år, och där fann han det han sökte, lärare.

Dessa lärare kallas för ”Curandero” av de sina, de är helare eller naturläkare och tillhör witoto- och jauaindianerna. Urbi fick lära sig att leva och överleva i djungeln, vilka växter och örter som botade olika sjukdomar och åkommor.

– Här i Sápmi (samernas land) har nästan all kunskap om traditionellt helande och naturmediciner försvunnit. Samerna är med andra ord helt i händerna på den moderna läkarvetenskapen, med dess sätt att bota och använda sig av mediciner som framställts i kemiska processer, säger Urbi Svonni i ett pressmeddelande.

När han i sin ungdom ville läras sig samernas traditionella kunskap fann han till sin besvikelse att det mesta var eller höll på att försvinna. Men det fanns tyst kunskap kvar men den skulle förbli tyst.

I Amazonas djungler däremot fick Urbi ta del av mycken kunskap och den kommer han nu att tala om på konferensen i Jokkmokk.

– För att leva hälsosamt måste man äta nyttig och naturlig mat. Och i djungelns skogar och vatten kan nästan alla djur ätas. Däremot, när det gäller växter så måste man kunna skilja på de nyttiga och de giftiga. Utanför städerna lever denna tradition stark än idag. I städerna däremot så gör man allt för att kopiera den amerikanska snabbmatkulturen, säger Urbi Svonni som fick namnet Jungle av sina indianska vänner.

Indigenous Terra Madre-konferensen invigs den 17 juni i midnattsolens sken där Slow Food Sámpi är arrangör. Slow Food Sámpi ingår i Slow Food-rörelsen som är internationell. Den har tre ledord:

Gott – för att mat och dryck ska njutas, inte bara vara ett sätt att snabbt få näring.

Rent – för att mat och dryck inte ska innehålla en massa gifter och för att produktionen inte får skada miljön.

Rättvist – för att bra mat är en rättighet även för den som har mindre i plånboken och för att de som producerar mat och dryck ska ha drägliga arbets- och livsvillkor.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024