Urban Ahlin valdes till talman
Urban Ahlin (Foto: Riksdagsförvaltningen)


Socialdemokraten Urban Ahlin valdes på måndagen till riksdagens talman. Förste vice talman är moderaternas Tobias Billström och andre vice talman Björn Söder från Sverigedemokraterna.

”Jag är hedrad över att ha fått det fina uppdraget som talman och ska fullfölja detta efter bästa förmåga”, sade Ahlin enligt riksdagens pressmeddelande.

Det fanns många kandidater till posten, men det var enligt Stefan Löfven inte svårt att enas kring beslutet i riksdagsgruppen. 

”Han har en bred erfarenhet. Han har suttit i riksdagen i 20 år och kan den parlamentariska uppgiften i talmansuppdraget. Han har suttit i utrikesutskottet och det är det utskott där det finns mest behov av att samla olika partiers uppfattning över blockgränser. Och han har internationella kontakter,” sade Löfven enligt TT.

Ahlin är riksdagsledamot sedan 1994 och har bland annat varit ordförande och vice ordförande i utrikesutskottet, ledamot i Utrikesnämnden, OSSE-delegationen och krigsdelegationen samt vice ordförande i riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling.

Talmannen leder riksdagens arbete i samråd med gruppledarna och med stöd av Riksdagsförvaltningen. Det innebär att talmannen har det yttersta ansvaret för hur riksdagsarbetet planeras och bedrivs. Därtill leder talmannen kammarens sammanträden och är riksdagens främste representant.