Uråldriga kinesiska dygder får nytt liv
Divine Performing Arts publik på Radio City Music Hall I New York i början av 2008. (Epoch Times)


Med dundrande trummor, graciösa älvor och färgglada folkdanser tar det forntida, storslagna Kinas anda teatrarna med storm. Den 19 december har Divine Performing Arts premiär för en ny säsong med början i Philadelphia, USA.

Såväl ung som gammal hänförs av föreställningens forntida historier och legender vilka förlorats och glömts bort.  Denna rika och färgglada show helar själen med skönhet och harmoni.

Dräkterna, som speglar gångna dynastiers stolthet, kompletteras med animerade backdrops som är inspirerade av den vackra naturen och uråldriga kinesiska målningar.

DPA:s orkester framför en unik blandning av österländska och västerländska klassiska instrument och en musikstil som överraskar, den faller såväl kineser som västerlänningar i smaken. Det finns för närvarande ingen orkester i världen som motsvarar DPA:s orkester.

Danserna är originalproduktioner och koreografin och musiken har exklusivt komponerats för denna föreställning. Varje ny säsong tillkommer nya dansare, sånger och musik som varken kan ses eller höras någon annanstans. De är inte bara högst underhållande utan även utbildande och inspirerande.

Publik från hela världen har beskrivit föreställningarna från föregående säsonger med ord som ”underbar”, ”vacker”, ”magnifik”, ”inspirerande”, ”imponerande”, ”fascinerande” och ”fantastisk”. Dess skönhet fångar helt enkelt alla, oavsett kulturell bakgrund, eftersom dess budskap är universellt.

Kanske är det inte helt oväntat att det är den kinesiska klassiska dansen i sin traditionella form som överskrider skillnaderna.

Den klassiska kinesiska dansen är mycket rik och väldigt lätt att förstå. Samtidigt har den det mest komplexa danssystemet i världen. Rörelserna är charmerande och sedesamma. Det är en perfekt uttrycksform för att utan ord berätta historier om forntida och nutida mod. Den klassiska kinesiska dansen lyckas väcka liv i ett forntida samhälle och dess attityd till livet.

I forntidens Kina var en människa tvungen att leva efter upprätta dygder, som ”mänsklighet”, ”rättfärdighet”, ”anständighet”, ”lärande” och ”pålitlighet”.

Den klassiska dansens rena, intensiva uttryck har ingen motsvarighet. Med högsta perfektion och dedikation i sitt utförande har dansarna präglat DPA:s föreställningar.

Fler än 100 av de bästa, klassiskt utbildade dansarna backas upp av vackra röster som tenoren Guan Guimin, och begåvade musiker som ehru-solisten Qi Xiaochun.

Historierna som DPA:s dansare inspireras av, är hämtade ur 5000 år av kinesisk kultur, jordens äldsta civilisation, med traditioner som oavbrutet förts vidare till idag.

De forntida kineserna ansåg att det var gudomliga varelser som givit dem deras kulturella och artistiska arv. Därför strävade de alltid efter att i sina konstverk avbilda den vänlighet, sanning, godhet och skönhet som de upplevde.

De försökte att leva i harmoni med himlen och jorden, de kultiverade ett sanningsenligt, medkännande och tolerant beteende i sitt vardagsliv. Under Tang-dynastin (618-907), Kinas guldålder, var människor högt utbildade och konsten, kulturen och ekonomin blomstrade. Åtskilliga av de asiatiska och västerländska religionerna, som buddhismen, taoismen och kristendomen samexisterade i fred.

Medvetet oberoende av Kinas regim, presenterar DPA stolt det forntida Kinas genuina själ för sin publik och väcker liv i det som förstördes under kommunistpartiets kulturrevolution.

Premiären i Philadelphia är början på den New York-baserade artistgruppens tredje världsturné. Under 2008 uppträdde de för 600 000 människor med fler än 200 föreställningar. Under kommande säsong ger Divine Performing Arts (DPA)föreställningar med tre turnérande grupper i fler än 20 länder i Nordamerika, Europa och Asien- Stilla Havsområdet.

”Chinese New Years Splendor” är säsongens största show. Den kommer att visas på Radio City Music Hall i New York 24-25 januari.

I vår kommer Divine Performing Arts tillbaka till Sverige. Den 18 mars uppträder de på Cirkus i Stockholm och 20-21 mars på Linköpings Konsert och Kongress. För mer information, besök DPA:s hemsida: www.divineshows.se

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/arts-entertainment/divine-performing-arts-world-tour-2009-8090.html