Uråldrig noshörning hittad i Tibet
En konstnärs tolkning av den tibetanska ullhåriga noshörningen. (Bild: Julie Naylor)


Fossil av en tidigare okänd art av ullhårig noshörning hittades nyligen i Himalaya. Djuret har fått namnet Coelodonta thibetana, tibetansk ullhårig noshörning, och verkar ha levt för runt 3,7 miljoner år sedan, innan istiden började.

Noshörningsfossilet var ett av många exemplar av förhistorisk megafauna som hittades i Zandasänkan i sydvästra Tibet. Platsen är mycket avlägsen, högt belägen och otroligt kall och är ett Shangri-La för fossiljägare.

Ledaren för teamet, Xiaoming Wang, intendent på naturhistoriska museet i Los Angeles, sade i ett pressmeddelande:
– Det är på kalla platser, som Tibet, Arktis och Antarktis, som de mest oväntade upptäckterna kommer att göras i framtiden – detta är de kvarvarande fronter som fortfarande till stor del är outforskade.

Ett kranium och en
nederkäke var tillräckligt för att avgöra att noshörningen måste ha varit ett imponerande djur. Det hade två horn och var nästan två meter högt – man kunde förmodligen ha sett rakt in i ögonen på djuret. Fossilet innehåller ingen päls (ingen päls har ännu upptäckts i fossil från ullhåriga noshörningar) så dess ullighet kunde inte undersökas.

Yang Wang, geokemist på Florida State University och bergsklättrare, kunde utifrån djurets tänder avgöra att den åt gräs som finns på höga höjder.

Hon säger i tidskriften Science att upptäckter av ullhåriga noshörningar från senare tidsperioder har gjorts på allt lägre höjder och längre ifrån Tibet.

Upptäckterna publicerades på nätversionen av Science den 1 september.

Översatt från engelska