Uråldrig bok i läkekonst hittad i Kina
Den högt skattade boken ”Hua Tuos akupunkturbehandling" har ärvts från en generation till nästa i Huas familj. (Foto från internet)


En forntida medicinsk bok om akupunkturbehandling har nyligen hittats i Kina. Boken, som är skriven för 2000 år sedan av den legendariske helaren Hua Tuo, har gått i arv i Huas familj enligt Hua Quanbing som är ättling till Hua Tuo i 62:a led.

Akupunktur och andra behandlingsmetoder för ben- och ledsjukdomar och skador finns nedtecknade i boken. Alla behandlingar bygger på teorin om yin och yang och de fem elementen; en återspegling av traditionella kinesiska begrepp som understryker sambandet och harmonin mellan kropp och själ.

Hua Quanbing, som själv har en examen från Yale-universitet, berättade att han fick familjens släktklenod av sin farfar 2001. Han var dock inte intresserad av kinesisk medicin och rörde inte boken förrän 2008 när han sökte efter ett recept till en japansk vän som led av ischias. Förvånande nog tillfrisknade vännen redan efter fem dagar. Vännen frågade därefter om boken och erbjöd ett högt pris för den.

Hua insåg då för första gången bokens potentiella värde. Han vägrade att sälja den och började i stället själv studera den i februari 2008. Ett besök i sin farfars hemstad i Zhejiangprovinsen avslöjade att denne hade botat många människor med hjälp av boken.

Hua berättade att boken var skriven av Hua Tuo och en stridskonstmästare vid namn Zhou Longfei. Byns äldste berättade att Zhou varit en mästare på akupunktur som ofta hade hjälpt Hua Tuo att söva patienter med akupunkturteknik inför operationer.

Varje generation i Huas familj har handkopierat boken när de ärvt den. Hans farfar lät sin tids bäste kalligrafimästare kopiera boken.

Det finns en tvillingvolym till boken som tyvärr saknas, enligt Hua Quanbing.

 

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/17982/