Upptrappat våld mellan Israel och Hamas hotar fredsamtalen
(Källa: CIA )


Torsdagens våldsdåd i Jerusalem där åtta elever vid den judiska skolan Mercaz Harav dödades kom efter en veckas intensiva israeliska attacker i Gazaremsa mot den militanta gruppen Hamas som ständigt avfyrar raketer mot Israel.

De upptrappade väpnade konflikterna mellan Hamas och Israel hotar de pågående fredssamtalen mellan Israels premiärminister Ehud Olmert och Palestinas president Mahmoud Abbas.

Det palestinska ledarskapet är splittrat mellan Hamas som kontrollerar Gazaremsa sedan i juli 2007 efter en blodig kamp med Abbas parti Fatah, som kontrollerar Västbanken. Hamas motarbetar fredsansträngningarna men både Olmert och Abbas har meddelat att fredsamtalen ska fortsätta.

Den israeliska allmänheten uttryckte sorg över attacken i skolan och krävde att regeringen avbryter fredssamtalen, rapporterade BBC i Jerusalem.

– Israel kommer aldrig att tillåta terrorism att uppnå sina mål, meddelade det israeliska utrikesministeriet efter attacken.

Enligt det israeliska utrikesministeriet har Hamas raket- och granatattacker mot Israel ökat sedan maktövertagande i Gazaremsan. De Iran-tillverkade raketerna smugglades till Gaza via Egypten. Israeliska myndigheter rapporterade om förstörelse och skadade civila i städerna som Sderot och Ashqelon. 47-årige Roni Yihye, student på Safir College i Sderot, dödades den 27 februari när en raket exploderade på en parkeringsplats nära universitetsområdet.

Den 27 februari inledde den israeliska armén en motattack och dödade fem Hamasmedlemmar som skulle förbereda attacker mot Israel. Den israeliska armén gick sedan in i Gazaremsa i jakt på raketavfyringsbaser och vapenlager. Operationen krävde mer än 100 liv.

Media rapporter berättade att civila, även barn och kvinnor, har dödats och Israel fick kritik bland annat från EU för att ha brukat oproportionerligt våld i sina motattacker. Men Israel tillbakavisade anklagelserna och menade på att Hamas använder civila som sköld i sina militära operationer.

– Israel är under attack… vi pratar om det faktum att missilernas räckvidd nu är längre och flera städer står under hot från Gazaremsa, sade den israeliske premiärministern Tzipi Livni på ett möte med utländska ambassadörer den 3 mars i Jerusalem.

Attacken som dödade åtta elever och skadade elva andra utfördes av en förre detta chaufför på skolan. Han bor i Östra Jerusalem. En israelisk-arabisk grupp som heter Galileiska frihetsbrigaden tog på sig ansvaret för dådet.

– Efter de senaste händelserna i Gaza befinner vi oss i ett mycket känsligt läge. Därför är det viktigt att bägge parter – trots det inträffade – är fast beslutna att föra fredsförhandlingarna vidare, sade utrikesminister Carl Bildt i ett pressmeddelande den 7 mars.